пʼятниця, 01 липня 2016 18:35

100 років тому відбулась битва на Соммі
10

Фото: http://i.dailymail.co.uk/

1 липня 1916 року під час Першої світової війни почався наступ англо-французьких військ на німецькі позиції поблизу ріки Сомма.

Результат англо-французького наступу виявився трагічним - поставлених задач досягнуто не було, а з обох сторін загинули понад 1 мільйон 350 тисяч чоловік. Наступу передувала тижнева артпідготовка, котра, однак, не зруйнувала оборонні позиції німців. У перший же день бою із 100 тисяч британських солдат загинуло 20 тисяч, а 40 тисяч було поранено. Бій, котрий розтягнувся на чотири місяці і забрав сотні тисяч життів, дав можливість союзникам просунутись всього лише на 5 миль. Повідомляє "Цей День в Історії".

Війна, що почалася в серпні 1914 року, на думку британців мала тривати не більше, ніж півроку. Але до грудня 1914-го в боях на всіх фронтах Європи загинуло більше мільйона людей з обох сторін і жодна не наблизилась до перемоги.

На Західному фронті, котрий пролягав територією Бельгії та Франції велась позиційна війна з масовими артобстрілами, застосуванням отруйного газу і безперестанним кулеметним вогнем. Після початку німецького наступу під Верденом ,в лютому 1916 року, англійці, котрі прийшли на допомогу французам, почали підготовку до атаки поблизу ріки Сомма (Франція).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американський професор розповість, як трагедії сформували сучасну Україну

Битва на Соммі відвернула на себе частину німецьких сил, що брали участь в боях під Верденом. Результат англо-французького наступу був трагічним: до 18 листопада 1916 року було захоплено 125 квадратних миль території і вбитими, пораненими і пропавшими безвісті 600 тисяч французів та англійців і 650 тисяч німців. Однак разом із наступом російської армії на Східному фронті операція на Соммі виявилася передвісником остаточної поразки Німеччини у Першій світовій війні.

Зараз ви читаєте новину «100 років тому відбулась битва на Соммі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути