вівторок, 15 червня 2021 14:22

Загинув дослідник Голодомору

Загинув дослідник Голодомору
15 червня 1992 року загинув Володимир Маняк. Фото: 3.bp.blogspot.com

15 червня 1992 року в ДТП загинув український письменник Володимир Маняк.

Він народився 6 листопада 1934-го в селі Криштопівка Волочиського району Хмельницької області. Закінчив факультет журналістики Львівського університету.

Працював у шахті, на заводі, у пресі, у видавництві "Молодь". 1988 року вийшла друком книжка-меморіал "Вінок безсмертя".

Маняк був одним з організаторів культурно-просвітницького товариства "Меморіал" імені Василя Стуса. Очолював організаційний комітет зі створення Асоціації дослідників голодоморів в Україні.

Разом із дружиною Лідією Коваленко-Маняк збирав спогади людей, які пережили Голодомор. Почали це 1987 року.

"У нас постійно гостювали незнайомі люди. Магнітофон крутився без зупину, телефон і пошта працювали з небувалим навантаженням. Люди поспішали повідати страшну правду, яка гнітила їм душу ціле життя. Ті людські сповіді були документами найвищого ґатунку, їхня достовірність була скріплена важкою печаттю рідних могил", - розповідали вони.

Володимир Маняк загинув у ДТП поблизу селища Глеваха Київської області. В автобус, у якому їхав чоловік, врізався "КамАЗ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виявили поховання жертв Голодомору

За підготування книжки "33-й: голод" Володимиру Маняку 1993 року посмертно присудили Шевченківську премію. За особистий внесок у дослідження голодоморів в Україні, привернення уваги міжнародної спільноти до визнання Голодомору актом геноциду українського народу, активну громадську діяльність щодо вшанування пам'яті жертв трагедії, 2005 року посмертно нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого п'ятого ступеня.

У Музеї Голодомору в Києві створили аудіогід 33 мовами світу. Це рекорд України. Міжнародний проєкт "Аудіогід для кожного" Національний музей Голодомору-геноциду запустив у липні 2019-го. Передбачав переклад тексту оглядової екскурсії 33 мовами світу для розміщення інформації на аудіогідах.

Зараз ви читаєте новину «Загинув дослідник Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути