Ексклюзиви
субота, 28 березня 2020 11:30

Заборонили писати правду про військові дії

Заборонили писати правду про військові дії
Українські повстанці стоять коло тачанки із написом "Бей белых пока не покраснеют, бей красных пока не побелеют" Фото: UATV Channel

Уряд УСРР ввів цензуру для статей військового характеру у періодичних виданнях 28 березня 1919 року.

На той час більшовики перемогли Директорію УНР та контролювали більшу частину України. При цьому в країні масово діяли українські повстанські загони. Це явище більшовики охрестили "політичним бандитизмом". Насправді проти них в більшості виступали селяни, невдоволені радянською політикою "воєнного комунізму" - насильним вилученням хліба. У таких умовах приховування причин виступів та сутичок ставало важливим. Тоді ж до наступу на "червоних" готувалися й білогвардійці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українського командира оголосили поза законом

Посилення цензури в УСРР відбулося ще 19 лютого 1919-го. Тоді на ім'я голови Раднаркому Християна Раковського надійшов проєкт Народного комісаріату цензури УСРР. У документі окреслювалися завдання та функції відомства. Особливо підкреслювалися покарання за порушення. Ними мав опікуватися підрозділ, що назививася "Надзвичайна комісія по цензурі", - пише історик Оксана Федотова у дослідженні "Політична цензура друкованих видань в УСРР-УРСР".

"Цензура бере на себе обов'язок боротися з різними буржуазними тенденціями у всіх сферах суспільного життя, в дусі чисто - комуністичному. Виходячи з цього міркування їй підлягають наступні функції: вилучити з обігу негайно всю порнографічну і бульварну літературу, листки, які у величезній розмірі поширюються різними буржуазними писаками, з метою розбестити і затемнити свідомість робітничого класу і найбіднішого населення, цензурі підлягають перегляди всіх постановок, п'єс, театрів, кінематографів, в області мистецтва, скульптури, музики", - окреслювала мету постанова.

6 січня 1919 року "тимчасовим робітничо-селянським урядом України" вперше затверджено назву "Українська Соціалістична Радянська Республіка" - УСРР, пізніше ухвалено першу конституцію. УСРР проголошено 10 березня 1919 року на 3-му Всеукраїнському з'їзді Рад у Харкові.

Зараз ви читаєте новину «Заборонили писати правду про військові дії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути