четвер, 09 січня 2020 11:06

Українського командира оголосили поза законом

Українського командира оголосили поза законом
Нестор Махно укладав військові союзи із більшовиками декілька разів. Фото: ukrinform.ua

Більшовики оголосили командувача Революційної повстанської армії України Нестора Махна поза законом 9 січня 1920 року. Причиною стала відмова вести війська проти поляків.

За декілька тижнів до цього загони Махна воювали на боці Червоної Армії проти білогвардійців. Після їх розгрому більшовики, побоюючись повстанців, наказали їм зайняти фронт по лінії Олександрія – Бориспіль – Бровари – Чернігів – Ковель. Тим самим відривали махновців від їхніх постійних баз постачання та переховування. На що отримали відмову.

"Поки не з'ясовано взаємини між Червоною Армією і самостійною повстанською армією, не може бути й мови про виконання таких наказів", – заявив Махно більшовикам 8 січня.

Наступного дня Всеукраїнський революційний комітет видав постанову до всіх робітників, червоноармійців і селян України, яка оголосила Махна зрадником та дезертиром.

"Військове командування, всіляко прагнучи до єднання всіх бойових сил проти спільного ворога трудового народу – поміщиків і капіталістів, запропонувало махновцям виступити проти поляків і тим підтримати Червону армію і звільнити наші села і міста від ярма польських поміщиків, а робітників – від рабства капіталістів. Але Махно не підкорився волі Червоної армії. Таким чином, він і його група продали українців польським панам подібно Григор'єву, Петлюрі та іншим зрадникам українського народу", – спекулювали більшовики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захопили вагон золота – історик про скарб Махна

Також погрожували знищити будь-кого, хто надавав притулок чи ховав махновців.

Збройні сутички тривали до жовтня 1920-го. Тоді Махно вчергове пішов на зближення з більшовиками, щоб воювати з військами барона Петра Врангеля в Криму. Після його розгрому більшовики вчергове вдарять махновців у спину й остаточно ліквідують повстанський рух.

У жовтні 1920-го Махно повірив більшовикам, які обіцяли йому визнати незалежність Гуляйпільської республіки. В обмін на допомогу у визволенні Криму від барона Врангеля. Однак більшовики не дотримали обіцянки, а натомість стягнули чималі сили до Гуляйполя. Почали воювати. 26 листопада видано наказ арміям Південного фронту від командувача збройних сил України і Криму Михайла Фрунзе: вважати Махна й махновців "ворогами радянської республіки і революції". Війська Червоної армії отримали завдання роззброїти махновські загони та очистити УСРР від "залишків бандитських зграй".

Зараз ви читаєте новину «Українського командира оголосили поза законом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути