середа, 07 листопада 2018 23:00

Захопили вагон золота - історик про скарб Махна

Захопили вагон золота - історик про скарб Махна
Махно ховав награбовані цінності по Україні. Фото: Etcetera Media

Скарби лідера українських анархістів Нестора Махна розкидані по всій Україні.

"Батько практично ніколи не возив за собою коштовності. Скарби разом зі зброєю і боєприпасами були заховані в потаємних місцях", - розповів дослідник життя Нестора Махна, краєзнавець і письменник Борис Ковтонюк, повідомляє КП.

Червоний отаман Микола Григор'єв викрав із Одеського державного банку півтора мільйона рублів золотими монетами царської чеканки, 124 кг золота в злитках та майже 4 тоннами срібла. На його обоз налетіли махновці та захопили награбоване.

В Синельниковому на Дніпропетровщині махновці пограбували Добровольчу армію генерала Антона Денікіна. Забрали два великих обози з грошима, які призначалися на покупку англо-американської зброї, боєприпасів та обмундирування. Таким чином білогвардійці не змогли піти на Москву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На весіллі Махна гуляли 20 тисяч гостей

"У Кишиневі махновці захопили цілий вагон золота. Ось це були масштаби!" - каже Ковтонюк.

Після взяття Катеринослава, сучасне Дніпро люди Махна винесли з міських ломбардів величезні запаси золота і прикрас. Подібне повторилося і після захоплення Маріуполя.

"У пошуках махновського золота Дібрівський ліс перерили вздовж і поперек. Людей було - словами не передати. І деяким шукачам скарбів удача все ж посміхнулася. Подзвонив мені одного разу родич з Великомихайлівка і поскаржився, мовляв, у нас тут в лісі могилу розрили! Я кулею туди, цікаво стало. Це виявився штучний курган якраз 1918-1921 років. На нього натрапили чорні копачі і знайшли там, судячи по залишених слідах, два великі ящики. У них була або зброя, або частина коштовностей", - розповів краєзнавець.

5 серпня 1919 року український анархіст Нестор Махно оголосив про створення повстанської армії. До Революційно-повстанської армії України могли вступати всі охочі. Махно зі своїми військами раніше перебував у складі Червоної Армії. Згодом вирішив боротися з білогвардійцями генерала Антона Денікіна самостійно.

Зараз ви читаєте новину «Захопили вагон золота - історик про скарб Махна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути