Ексклюзиви
понеділок, 23 листопада 2020 08:21

За вживання алкоголю почали садити до тюрми

За вживання алкоголю почали садити до тюрми
Чоловіки виливають вино на одному зі складів у США. Фото: i.imgur.com/AVCyPAv

Президент США Уоррен Хардінг 23 листопада 1921-го заборонив лікарям прописувати хворим пиво як ліки. Так вони обходили "сухий закон". 1919-го у США прийняли 18-ї поправку до Конституції США. В народі її назвали "сухим законом". Поправка забороняла виготовлення, продаж і перевезення алкоголю у країні.

Засуджувати пияцтво почали заможні фермери-протестанти 1900-го. За ними - жінки з церковних організацій. Спільно влаштовували маніфестації та писали петиції до влади з проханням заборонити алкоголь. Влада здалася. У перший рік заборони поліцейські по всій країні арештовали 282 тис. нетверезих американців. Садили на півроку до тюрми.

З'явилися нелегальні виробники алкоголю. Бари маскували під кав'ярні, аптеки, бутербродні, танцзали чи магазини канцелярії. Усі заклади контролювали бандити – гангстери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як жив Бостон під час "сухого закону"

Люди зверталися до лікарів. Ті могли виписувати спирт та пиво для лікування головного болю чи розладів шлунка. За рецептом купували навіть першокласне шотландське віскі. Згодом це заборонили. Різко зріс нелегальний імпорт алкоголю з сусідніх країн. Контрабандистів називали бутлегерами.

Гангстери змагалися за контроль над продажем спиртного. Споживання алкоголю в країні зменшилося вдвічі. Зате втричі зросла кількість убивств та організована злочинність.

У США національна заборона на продаж, виробництво та транспортування алкоголю, діяла протягом 1920–1933 років. Сухий закон було скасовано Двадцять першою поправкою до Конституції США, яка була ратифікована 5 грудня 1933 року.

Зараз ви читаєте новину «За вживання алкоголю почали садити до тюрми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути