понеділок, 29 січня 2024 11:20

За вбивство журналіста засудили довічно

За вбивство журналіста засудили довічно
Вбивство Георгія Гонгадзе спричинило нечуваний скандал в Україні та за її межами, ця кримінальна справа вважається найгучнішою в історії незалежної України. Фото: УНіАН

У Печерському райсуді Києва колишній начальник головного управління кримінального розшуку МВС Олексій Пукач за вбивство Георгія Гонгадзе засуджений до довічного ув'язнення 29 січня 2013-го.

16 вересня 2000-го перший головний редактор інтернет-видання "Українська правда" Георгій Гонгадзе зник. Востаннє бачили у столиці, а 2 листопада того ж року його обезголовлене тіло знайшли у Таращанському лісі у 100 км від Києва. Вбивство Георгія Гонгадзе спричинило скандал в Україні. Вважається, що до смерті журналіста причетні високопосадовці та чиновники з оточення другого президента Леоніда Кучми.

Вбивство Гонгадзе спричинило протестні акції "Україна без Кучми" - мітингарі вимагали відставки Кучми та розслідування його причетності до вбивства журналіста. 4 березня 2005-го з двома кульовими отворами у голові знайшли тіло генерала міліції Юрія Кравченка, якого вважали організатором вбивства журналіста. 5 березня 2008-го Апеляційний суд м. Києва визнав винними трьох екс-співробітників Департаменту зовнішнього спостереження та кримінальної розвідки МВС Миколу Протасова, Олександра Поповича та Валерія Костенка у скоєнні вбивства Гонгадзе, засудивши їх до 12 та 13 років позбавлення волі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд залишив Пукачу довічне ув'язнення

21 липня 2009-гоміліціонери заарештували начальника ГУ кримінального розшуку Олексія Пукача, який з 2003-го переховувався від слідства. За даними прокурорів, саме він отримав від Кравченка наказ убити Гонгадзе. Слідством встановлено, що глава МВС віддав усний наказ встановити стеження за журналістом через його критичні статті на адресу вищого керівництва країни. А потім і розправитися з ним.

7 вересня 2010-го суд визнав Пукача винним та засудив його до довічного ув'язнення. У грудні того ж року його справу перекваліфікували із "вбивства на замовлення" на "вбивство з особистих мотивів".

21 березня 2011-го Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти Кучми у рамках розслідування вбивства Гонгадзе. 30 серпня того ж року Пукач зізнався, що особисто убив Гонгадзе, а також заявив, що замовниками вбивства були Леонід Кучма, Володимир Литвин та Юрій Кравченко. Суд остаточно визнав Пукача винним у вбивстві, засудивши його до довічного ув'язнення із конфіскацією майна.

Георгій Гонгадзе нагороджений званням Героя України посмертно. У 2008 році у Києві встановили пам'ятник йому та всім журналістам, що загинули через виконання службових обов'язків. На його честь названі вулиці в декількох містах України, в тому числі проспект у столиці.

В Музеї новин у Вашингтоні, США в залі Меморіалу загиблим журналістам на скляній стіні викарбувано й ім'я Гії разом з іменами інших полеглих українських журналістів. В Україні Гонгадзе став символом свободи і правди.

Зараз ви читаєте новину «За вбивство журналіста засудили довічно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути