четвер, 01 березня 2018 04:21

За труну з тілом Чарлі Чапліна викрадачі просили 600 тисяч швейцарських франків

За труну з тілом Чарлі Чапліна викрадачі просили 600 тисяч швейцарських франків
Могила Чарлі Чапліна. Фото: Вікіпедія

1 березня 1978 року труну з останками коміка Чарлі Чапліна невідомі викрали із могили на кладовищі швейцарського села Корсьє-сюр-Вевей. За кілька днів зателефонували його вдові Уні Чаплін з вимогою заплатити викуп за інформацію про місце знаходження труни. Просили 600 тис. швейцарських франків - $482 тис. За рік до смерті Чаплін передбачив, що таке може статися. Наказав дружині викуп грабіжникам не виплачувати.

Актор Чарльз Чаплін у 23 роки виступив у Голлівуді і залишився жити у США. Славу Чапліну принесло німе кіно. Знявся у більш ніж 60 фільмах. Заснував кінокомпанію United Artists, знімав стрічки за власним сценарієм. Двічі нагороджений премією "Оскар". З 1952 року разом з на 36 років молодшою від нього четвертою дружиною Уною оселився у Швейцарії — в маєтку на березі Женевського озера. У США йому закрили в'їзд через ніби-то комуністичну пропаганду. Помер 88-річний актор на Різдво - 25 грудня 1977 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чарлі Чапліну заборонили в'їзд в США

Через 11 тижнів після похорону сторож на кладовищі побачив розриту могилу Чапліна. За розкриття злочину взялася таємна поліція. Вдові наказали вести переговори зі злочинцями, щоб виграти час на їх пошуки. Телефон прослуховували і шукали будку, з якої йшов сигнал. Виявили зловмисника неподалік - в місті Лозанні. 17 травня швейцарська поліція затримала вимагачів. Безробітний 24-річний поляк Роман Вардас і 38-річний болгарин Ганчо Ганев вирішили таким чином розбагатіти. Прочитали в газеті, що родина якогось італійського багатія виплатила викрадачам велику суму за труну з покійним. Вночі 1 березня Вардас і Ганев витратили дві години, щоб розкопати могилу і витягти труну. В кузові легковика її перевезли і закопали на кукурудзяному полі на східному березі Женевського озера. У грудні того ж року Ганев і Вардас були визнані винними в розкраданні могили і спробі вимагання. Вардаса засудили до 4,5 років каторжних робіт, Ганева - до 1,5 року позбавлення волі умовно. Уна Чаплін розпорядилася перепоховати тіло чоловіка під бетонною плитою двометрової товщини у тій самій могилі.

Чарлі Чаплін (1889-1977) — легендарний англійський та американський кіноактор і кінорежисер. Визнаний одним із найкращих коміків в історії світового кіно, тричі нагороджений премією"Оскар". Він грав ролі, писав сценарії, продюсував власні фільми. Чаплін був одним із класиків ери німого кіно. За свою кар'єру, яка тривала понад 65 років, він пройшов шлях від вікторіанських сцен британських мюзик-холів до Голлівуду — центру світового кіномистецтва. Чаплін був одружений чотири рази, у нього було 11 дітей.

Зараз ви читаєте новину «За труну з тілом Чарлі Чапліна викрадачі просили 600 тисяч швейцарських франків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути