вівторок, 19 вересня 2017 14:21

Чарлі Чапліну заборонили в'їзд в США

Чарлі Чапліну заборонили в'їзд в США
Чарлі Чаплін. Фото: Вікіпедія

"Товариші!Саме так я і хотів сказати — товариші! Сподіваюся, що сьогодні в цьому залі багато росіян, і, знаючи, як б'ються і вмирають в цю хвилину ваші співвітчизники, я вважаю за високу честь для себе назвати вас товаришами", - ці кілька речень сказав відомий актор Чарлі Чаплін на мітингу на підтримку відкриття Другого фронту у травні 1942 року. Тоді слухачами були мери, американські адмірали і генерали. Легендарний Чарлі Чаплін в Компартії не перебував, але він показував свої симпатій до СРСР.

З тих пір у США його вважали комуністом. Завели кримінальну справу на 1 900 сторінок. Почалася кампанія з вимогою виставити актора з країни. Під час зйомок фільму "Великий диктатор" Чапліна попереджали, що фільм матиме неприємності з цензурою. Чапліна просили відмовитися від випуску фільму, запевняючи, що він ніколи не буде показаний ні у Великій Британії, ні в США. Після нападу Німеччини на СРСР тиск "зверху" припинився, але стали поступати листи від глядачів із погрозами. У деяких із них загрожували, що в кінотеатри, в яких почнуть показувати "Диктатора", кидатимуть бомби із задушливим газом і стрілятимуть в екран. Чаплін намагався домовитися з лідером профспілок портових вантажників про охорону кінотеатрів.

Після виходу "Диктатора" на екрани нью-йоркська газета "Дейлі ньюс" писала, що "Чаплін тикав у глядачів "комуністичним пальцем"". Нацистська пропаганда почала називати Чапліна євреєм. Комісія з розслідування антиамериканської діяльності почала розслідування діяльності Чапліна, одним із пунктів розслідування була його національна приналежність.

Під час монтажу фільму "Мсьє Верду" Чапліна викликали до Вашингтона на слухання Комісії з розслідування антиамериканської діяльності, але пізніше виклик відмінили. З Голлівуду викликали 19 чоловік. Ті з них, хто наполягав на своїх цивільних правах, сіли на рік у в'язницю за неповагу до комісії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сюжет романтичної комедії Чарлі Чаплін написав із життєвої історії сліпого клоуна

Чаплін ніколи не був громадянином США. Випуск фільму "Мсьє Верду" був заборонений цензурою. Після додаткового монтажу цензори все ж дозволили прокат фільму. Демонстрація "Мсьє Верду" супроводжувалася в Сполучених Штатах протестами. У газетах почалося цькування Чапліна. Окрім звинувачень у приналежності до комуністів, додалися дорікання в тому, що він, проживаючи в Сполучених Штатах, не бажав отримати громадянства США. "Католицький легіон" оголосив бойкот фільму, кінотеатри стали відмовлятися від прокату "Мсьє Верду". У газетах друкували фотографії пікетів "Католицького легіону" з плакатами "Чаплін — попутник червоних!", "Геть з нашої країни чужака!", "Чаплін дуже довго загостювався у нас!", "Чаплін — невдячний! Він посіпака комуністів!", "Вислати Чапліна до Росії!". Проте фільм був номінований на отримання премії Оскар у категорії "Найкращий сценарій".

17 вересня 1952-го Чапліни вирушають до Англії. Погостювавши в Лондоні, родина, у якій було вже четверо дітей, вирішує оселитися у Швейцарії. Чаплін захотів ненадовго виїхати до Великої Британії і почав просити в імміграційних служб США зворотну візу. Вже на шляху до Європи Чапліну повідомили, що в'їзд у США йому закритий. У 1953 році влада США не дозволили Чапліну повернутися до Америки. Він заперечував, що коли-небудь був комуністом, але вирішив не оскаржувати заборону і залишився жити в Швейцарії, де помер в 1977 році.

Чарлі Чаплін (1889-1977)— легендарний англійський та американський кіноактор і кінорежисер. Визнаний одним із найкращих коміків в історії світового кіно, тричі нагороджений премією"Оскар". Він грав ролі, писав сценарії, продюсував власні фільми. Чаплін був одним із класиків ери німого кіно. За свою кар'єру, яка тривала понад 65 років, він пройшов шлях від вікторіанських сцен британських мюзик-холів доГоллівуду — центру світового кіномистецтва. Чаплін був одружений чотири рази, у нього було 11 дітей.

Зараз ви читаєте новину «Чарлі Чапліну заборонили в'їзд в США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі