Ексклюзиви
вівторок, 03 лютого 2015 17:00

За рукопис да Вінчі Білл Гейтс віддав майже $50 млн - Топ-10 найдорожчих книг в історії
10

1."Лестерський кодекс", Леонардо да Вінчі. Вартість: $ 49,4 млн. Рік покупки: 1994. Зошит записів Леонардо да Вінчі про устрій світу, зроблених ним під час перебування в Мілані в 1506-1510 роках. У «Трактаті про воду, землю і небесні тіла» вчений розмірковував, чому світиться Місяць, як тече вода в річках, звідки беруться скам'янілості, з чого складаються мінерали. У книзі багато математичних розрахунків, діаграм і малюнків. Манускрипт складається з 18 аркушів паперу, списаних «дзеркальним» почерком з обох сторін і складених так, що разом вони утворюють 72-сторінковий зошит. «Лестерським» кодекс став після того, як англійський граф Лестер купив манускрипт в 1717 році. У 1980 році зошит у спадкоємців графа викупив відомий промисловець, колекціонерАрманд Хаммер, на честь якого він недовго називався «Кодексом Хаммера». Після його смерті в 1994 році кодекс був виставлений на аукціоні Christie's, де його купив засновник Microsoft Білл Гейтс. За його ініціативою «Лестерський кодекс» постійно виставляється в музеях світу.
Фото: worldartdalia.blogspot.com
2.Євангеліє Генріха Лева, Орден святого Бенедикта. Вартість: $ 28 млн. Рік покупки: 1983. Євангеліє було створене у 1188 році на замовлення герцога Саксонії і Баварії Генріха Лева, який активно поширював християнство в Європі. На 226 сторінках ченці і послушники абатства Хельмарксхаузен написали чотири Євангелія. Манускрипт виявили в 19 столітті в Празі, а в 1861 році його купив король Ганновера Георг V. Через п'ять років короля скинули і він втік до Австрії разом з книгою. У 1983 році невідомий продавець виставив «Євангеліє Генріха Лева» на аукціоні Sotheby's. Книгу викупив німецький уряд. Зараз вона знаходиться в бібліотеці імені герцога Августа в німецькому місті Вольфенбюттель.
3.Велика хартія вольностей. Вартість: $ 24,5 млн. Рік покупки: 2007. Велика хартія вольностей була складена в червні 1215 на основі вимог англійської знаті до короля Іоанна Безземельного після його численних зловживань владою. Документ з 63 статей захищав юридичні права і привілеї вільних громадян Середньовічної Англії та обмежував королівську владу. Він регулював питання податків, зборів і феодальних повинностей, судоустрою та судочинства, прав англійської церкви, міст і купців, спадкового права і опіки. Іоанн Безземельний невдовзі відмовився виконувати хартію, але пізніше її положення були підтримані багатьма англійськими монархами. Чотири статті документа продовжують діяти досі, тому вона вважається найстарішою частиною некодифицированной британської конституції. Всього до наших днів дійшло 17 примірників книги. Примірник 1297 з печаткою короля Едуарда III на аукціоні Sotheby's придбав співзасновник інвестфонду Carlyle Group Девід Рубінштейн. До цього власником був американський мільярдер Росс Перо.
4.Євангеліє святого Кутберта. Вартість: $ 15,1 млн. Рік покупки: 2011. Найбільш рання зі збережених середньовічних книг. Точну дату створення назвати складно. Книгу нібито поклали в труну святого Кутберта Ліндісфарнського під час похорону (бл. 634-687). Виявили книгу лише через 400 років, коли мощі святого перекладали в нову раку. Останки Кутберта і Євангеліє залишилася нетлінними. З урахуванням того що Кутберт тоді був одним з найбільш шанованих святих Англії, це видання Євангелія теж стало об'єктом поклоніння. Книгу демонстрували тільки особливо шанованим паломникам, які перед її спогляданням постилися, ретельно милися і одягалися в білосніжний одяг. Розмір рукопису - 10x13 см, в ній міститься тільки текст Євангелія від Іоанна без мініатюр. Книга переплетена червоною шкірою з орнаментами в кельтському стилі. В XVIII столітті один із власників, граф Лічфілд, подарував її священику-єзуїту Томасу Філіпсу. Британська бібліотека домовилася про покупку з орденом єзуїтів тільки в 2011 році. Гроші на придбання збирали протягом року завдяки пожертвам урядових і приватних фондів.
5.Массачусетська книга псалмів. Вартість: $ 14,5 млн. Рік покупки: 2013. Перша надрукована на території США книга. Вона вийшла в 1640 році в Кембриджі, штат Массачусетс, тиражем 1700 примірників. Псалтир містив більш точні переклади з івриту, ніж ті збірники псалмів, які переселенці привезли з собою з Англії. Хоча їхній переклад недосконалий, видання книги було серйозним досягненням - воно з'явилося всього через 20 років після того, як на території США було засноване перше англійське поселення. Зараз збереглося тільки 11 екземплярів першого тиражу книги. Один з них в 2013 році на аукціоні Sotheby's придбав співзасновник інвестфонду Carlyle Group Девід Рубінштейн. Виручені кошти пішли на утримання будівлі церкви Old South Church в Бостоні, якій і належав раритет.

Сьогодні вашій увазі пропонуємо топ-10 найдорожчих манускриптів та стародруків у світі. Однак уже понад 20 років лідерство у цьому списку належить "Лестерському кодексу" Леонардо да Вінчі, який придбав Білл Гейтс за 30,8 мільйонів доларів, що у нинішньому еквіваленті становить майже 50 мільйонів доларів.

Зараз ви читаєте новину «За рукопис да Вінчі Білл Гейтс віддав майже $50 млн - Топ-10 найдорожчих книг в історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути