вівторок, 24 жовтня 2017 04:20

За п'ять років з території України вивезли всю ядерну зброю до Росії

За п'ять років з території України вивезли всю ядерну зброю до Росії
Ядерна зброя. Фото: вікіпедія

24 жовтня 1991 року Верховна Рада України виступає із Заявою, що "Україна проводитиме політику, спрямовану на повне знищення ядерної зброї та компонентів її базування, що розташовані на території Української держави".

Після розпаду Радянського Союзу і проголошення в 1991 році незалежності, Україна успадкувала одне з найпотужніших угруповань військ у Європі, оснащене досить сучасними зразками озброєння, військової техніки та ядерною зброєю. Загалом, на території України на той час дислокувалися три загальновійськові та дві танкові армії, ракетна армія, армійський корпус, чотири повітряні армії, окрема армія Протиповітряної оборони та Чорноморський флот.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наймогутніші країни світу не готові відмовитися від ядерної зброї

Тактичну зброю з території України вивезли вже у травні 1992-го, а стратегічне озброєння Україна була готова передати тільки після отримання компенсацій та гарантій безпеки з боку США та Росії. Таку угоду підписали у 1994 році і парламент України її ратифікував. 5 грудня 1994 року був підписаний Будапештський меморандум, згідно з яким Україна отримувала міжнародні гарантії незалежності, збереження суверенітету і затверджених державних кордонів. Його гарантами виступили Росія, США, Велика Британія, до яких приєдналися Франція і Китай. Вони зобов'язувалися утримуватися від будь-яких проявів агресії щодо України - в тому числі і від економічного тиску.

Остаточно без'ядерною державою Україна стала в 1996 році за рішенням тодішнього Президента країни Леоніда Кравчука. Сотні міжконтинентальних балістичних ракет були демонтовані, боєголовки вивезені. Все озброєння переправили на територію Росії. Ліквідація міжконтинентальних балістичних ракет на території України здійснювалася за сприяння США. Вперше в історії держава добровільно відмовилася від володіння ядерною зброєю. На 1 червня 1996 року на території України не залишилося ядерних боєзарядів.

В 2001 році на території України ліквідували останню шахтно-пускову установку міжконтинентальних твердопаливних ракет СС-24.

Зараз ви читаєте новину «За п'ять років з території України вивезли всю ядерну зброю до Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути