Ексклюзиви
вівторок, 12 березня 2019 19:16

За них могли репресувати цілу родину - показали унікальні військові відзнаки

12 березня у Музеї визвольної боротьби імені Степана Бандери у Івано-Франківську представили відзнаки бійця Української Галицької Армії 1918-го - зубчатівку, пружку та шеврон. Їх спеціально для установи купили меценати.

"Сьогодні представляємо військові атрибути, які визначали ранг УГА. Придбані в Івано-Франківській області. Це тішить, адже часто такі речі передають закордон контрабандою, то ж добре, що історичні експонати залишились у нашій країні", – розповідає директор музею визвольної боротьби Ярослав Коретчук, пише "Галка".

Зубчаківку нашивали на комір, пружки і шеврон – на рукав. Речі належали уродженцю Коломийського району. Його ім'я намагаються встановити.

Автор: galka.if.ua
  Відзнаки бійця УГА представили в Івано-Франківську
Відзнаки бійця УГА представили в Івано-Франківську

"Ми продовжуємо переговори, з продавцем цих експонатів, аби дізнатись хоч ім'я людини, якій належав шеврон. По рангу це міг бути чатовий - тобто військовий, що мав у підпорядкуванні 40-50 людей у підрозділі. Простіше кажучи – це як старший лейтенант у збройних силах України", – зазначив Коретчук.

Експонати доволі рідкісні. Вони зроблені з тканини і проіснували вже понад 100 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували світлини, які радянські спецслужби вилучили у бійця УГА

"Їх важко було зберегти, банально навіть міль могла з'їсти. У період радянської влади такі речі не зберігали, адже за них могли піддати репресіям цілу родину", – пояснює Коретчук.

Ціна експонатів – $1 тис. Меценатів не називають.

До 100-річчя проголошення Акта Злуки між УНР і ЗУНР відзначили формування першого Львівського піхотного полку імені князя Лева. Меморіальну дошку, присвячену цій події урочисто відкрили 22 січня на будівлі повітряного командування ''Захід'' на вул. Лисенка, 12, поблизу обласної львівської адміністрації.

Зараз ви читаєте новину «За них могли репресувати цілу родину - показали унікальні військові відзнаки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути