четвер, 21 вересня 2017 04:20

За 10 років українізації повністю подолали неписьменність населення

За 10 років українізації повністю подолали неписьменність населення
Микола Скрипник разом з молоддю. Фото: Вікіпедія

21 вересня 1920 року Раднарком УРСР прийняв постанову про впровадження обов'язкового вивчення української мови у школах республіки. Ця дата вважається офіційним початком "українізації" радянської України.

На початку 20-х років, щоб зменшити напругу у республіках а також загрозу з боку Польщі, партія пішла на поступки національним рухам. Термін "українізація" було запозичено ще з часів Української Центральної Ради. Радянська влада використала запроваджений УЦР термін українізація", звузивши при цьому його зміст - наголошувалося на необхідності використовувати в органах державної влади національних республік рідну мову, висувати представників корінного населення у партійній и державний апарат. Перед Наркомосвіти поставили завдання: обов'язкове вивчення української мови в усіх учбово-виховних закладах з українською та неукраїнською мовою викладання. Слідом за цим було розпочато кампанію по ліквідації неписьменності. В 1923 році створено добровільне товариство "Геть неписьменність".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Треба припинити говорити про українізацію" - мовознавець

Розпочався "всенародний похід за всеобуч" ("всеобуч" — скорочення від російського "всеобщее обучение"). Швидкими темпами росли сотні нових шкіл, реорганізовувалися діючі, випускалися масовими накладами підручники. Вже через шість років навчанням було охоплено понад 65% дітей шкільного віку. На кінець 1932 року в Україні налічувалося лише 15% неписьменних віком до 50 років, замість 72% на початку XX століття. У цілому ж упродовж 30-х рр. неписьменність в Україні була ліквідована майже повністю. Переведення освітньої галузі на українську мову викладання, введення українознавства мало кардинально вплинути на культурно-освітній розвиток українського народу. І діти, і їхні батьки з прихильністю й зацікавленістю ставились до українізаційних процесів. Навчання рідною мовою сприяло різкому зростанню національної освіти, чисельно виросла українська інтелігенція. Зрусифіковані міста сприйняли українізацію в основному негативно, вважаючи її насильницькою акцією, у селах лише були всі раді.

Керівник Народного комісаріату освіти з 1927 по 1933 рік Микола Скрипник доводив перевагу вивчення української мови.

"Російська мова, — зазначав він, — в жодному відношенні не є пригніченою у нас на Україні. До революції була тільки російська мова пануючою на Україні. Нині ж українська мова робить лише перші кроки, щоби здобути собі належне місце в обслуговуванні української людності".

Процес відродження української мови і культури поширився за межі України. Адже на території Союзу тоді проживало понад 80 мільйонів українців. У деяких регіонах Росії — у Воронезькій області, на Кубані, в Сибіру — українізованими стали цілі райони. Там навчання в школах, діловодство в органах влади велося українською мовою, видавалися українські газети, існувало українське радіомовлення.

За період 1923–1929 років українські видавництва переходять на видання майже виключно українськомовних книжок, українізується на 85 % преса. Найкращі театральні приміщення передаються українським театрам, російський театр фактично перестає існувати в Україні.

Зараз ви читаєте новину «За 10 років українізації повністю подолали неписьменність населення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути