вівторок, 18 серпня 2020 10:10

З Криму почали виселяти людей

З Криму почали виселяти людей
СРСР переселив з Криму у віддалені райони понад 61 тис. етнічних німців і осіб, пов'язаних із ними. Фото: eadaily.com

Депортацію етнічних німців з Криму до Орджонікідзевського - тепер Ставропольського - краю, розпочали 18 серпня 1941 року.

Їх зарахували до представників "неблагонадійних народів". Депортацію проводили за наказом голови Державного комітету оборони СРСР Йосипа Сталіна.

Операція тривала протягом 15-22 серпня. У доповідній записці наркома внутрішніх справ Кримської АРСР Григорія Каранадзе зазначалося, що всього німців та осіб, пов'язаних з ними, "евакуювали" 59,7 тис. Їх завантажили у 1299 вагонів, а супровід здійснювали начальники ешелонів. Наголошувалося, що в деяких районах евакуації підлягали цілі села й колгоспи, тому для догляду за худобою і майном залучали колгоспників інших національностей. Серед німців тоді поширювалися панічні чутки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обмежили права корінних народів

Депортації продовжувалися й наступного місяця. Протягом серпня-вересня 1941 року до Орджонікідзевського краю "переселили" 61 тис. осіб. Звідти - до Казахстану і Сибіру.

Після відновлення контролю над Кримом в Омську область вислали ще 2,3 тис. німців.

Державний комітет оборони СРСР прийняв таємну постанову про депортацію турків-месхетинців, курдів і гемшинів з Грузинської РСР до Центральної Азії 31 липня 1944 року. Було переселено близько 115 тис. людей. Перед тим листа до Сталіна із обґрунтуванням необхідності такої акції написав Лаврентій Берія.

Зараз ви читаєте новину «З Криму почали виселяти людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути