неділя, 01 січня 2023 11:38

Ввели нову валюту

Ввели нову валюту
Євро є офіційною валютою 19 з 27 країн Європейського Союзу Фото: pixabay

1 січня 1999 року 11 країн Європейського Союзу ввели валюту євро у безготівковий обіг. Перед тим діяла грошова одиниця European Currency Unit - Екю.

Остаточне рішення про введення нової валюти прийняли 15 грудня 1995 року на засіданні Європейської ради в Мадриді. Основою для її створення став Маастрихтський договір від 7 лютого 1992 року, а назву "євро", незадовго до мадридського засідання, президенту Європейської комісії запропонував бельгійський мовознавець Жерман Пірло. Знак € Єврокомісія затвердила наприкінці 1996 року.

За 2 роки готовими ввійти в систему євро визнали Францію, Італію, Німеччину, Португалію, Іспанію, Люксембург, Нідерланди, Бельгію, Австрію, Ірландію, Фінляндію. Не готовими Велику Британію та ряд інших країн. Того ж року визначили курси національних валют у співвідношенні до євро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У вересні гривня святкувала день народження: як змінилися банкноти та монети за 24 роки

Після введення у безготівковий обіг у деяких країнах розпочалися протести, адже рішення про введення політики приймали без проведення референдумів. Втім, згодом бунти вщухли. 1 січня 2002 року банкноти і монети запровадили в готівковий обіг у 12 країнах. Євро замінив European Currency Unit у співвідношенні 1:1.

Нині євро є офіційною валютою 19 з 27 країн Європейського Союзу, відомих як Єврозона. Використовується в Чорногорії і Косово та присутнє в грошовому обігу ще 12 держав. Вступ до єврозони нових членів є важливим кроком на шляху до повної інтеграції в ЄС.

В США 11 грудня 1815-го створили комітет з фінансів і єдину національну валюту - долар.

Протягом XVII та на початку XVIII століть найпоширенішими монетам у британських колоніях на території північної Америки були іспанські песо. Їх часто називали доларами. Коли колонії отримали незалежність, деякі почали випускати свої банкноти — континентальні долари.

Долар США вперше був визнаний 1792 року Монетним актом. Спочатку в США не існувало центрального банку і кожен комерційний випускав свої банкноти.

1857-го постановили, що єдиною законною грошовою одиницею стає долар США.

Зараз ви читаєте новину «Ввели нову валюту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути