вівторок, 14 травня 2019 13:37

Вулкан і капище - розповіли про маловідомі історичні місця

Вулкан і капище - розповіли про маловідомі історичні місця
Дніпропетровщина відома, як край порогів Фото: Укрінформ

Історик Віктор Єкшов розповів про історичні місця Дніпропетровщини, які можна відвідати влітку.

"Це край Дніпрових порогів. Треба враховувати, що вони затоплені, але нікуди не зникли. Навколо цих місць територія збережена. З природної точки зору, вона розвинулася і стала мальовничою. Уздовж Дніпрових порогів є безліч стародавніх селищ, більшість із яких охоплює запорозькі часи", — розповів історик, повідомляє "Відкритий".

Звертає увагу на Микільський кромлех - стародавнє святилище, якому до 5 тис. років.

"У тому ж селищі знаходиться плита, присвячена князю Святославу, яку встановили ще за життя історика Дмитра Яворницького, на початку ХХ століття. Вважається, що князь Святослав Хоробрий загинув на Дніпрових порогах, коли повертався додому з Візантії, а на нього напали печеніги", — додав він.

Історик порадив відвідати селище Василівка-на-Дніпрі. Там зберігаються артефакти панських часів, такі як склеп Катерини Ларош. Її чоловік обрав для поховання місце, з якого вона все одно могла милуватися красою цього місця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запускають роботу відкритого реєстру історичних пам'яток

"Жінка листувалася з Петром Чайковським, із її листів дізналися про те, що Чайковський також хотів приїхати сюди, але так і не встиг. На жаль, цей склеп був зруйнований, до наших часів там лишилися тільки рештки. Але недалеко від склепу знаходиться Панська гірка — курган, який, я так розумію, не досліджували", — додав історик.

У Солонянському районі можна відвідати селище Солоне, у це місце періодично вивозять екскурсії з Дніпра. У Солоному розташований колишній будинок економії Бергманів, які займалися підприємницькою діяльністю.

Якщо рухатися трохи вище, то можна потрапити до селища Аполлонівка. Там знаходиться палеовулкан, яких є лише декілька на всьому Євразійському континенті.

У Нікопольському районі Дніпропетровської області "чорні археологи" спробували пограбувати Нечаєву могилу. Це найбільший скіфський курган в Україні. Місцеві жителі побачили на вершині кургану шахту і підняли тривогу в соціальних мережах.

Зараз ви читаєте новину «Вулкан і капище - розповіли про маловідомі історичні місця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути