субота, 14 квітня 2018 23:13

Найбільший скіфський курган України розкопали "чорні археологи"

Найбільший скіфський курган України розкопали "чорні археологи"
"Чорні археологи" прокопали шахту у Нечаєвій могилі. Фото: Wikimapia

У Нікопольському районі Дніпропетровської області "чорні археологи" спробували пограбувати Нечаєву могилу. Це найбільший скіфський курган в Україні.

Місцеві мешканці побачили на вершині кургану шахту і підняли тривогу в соціальних мережах, повідомляє "День".

"Перший сигнал у поліцію і органи влади надійшов від "пошукачів", які легально займалися розкопками недалеко від Нечаєвої могили. Річ у тім, що під час Другої світової там були сильні бої. Піднявшись на курган, вони побачили досить глибоку шахту. Її глибина сягала 15 метрів. Судячи з усього, копали дилетанти. Вони не дійшли навіть до "підошви" кургану, а саме поховання, напевно, міститься ще глибше під землею. Зазвичай скіфи ховали своїх одноплемінників на глибині 4 метрів від поверхні землі, а якщо це була знатна людина або цар, то глибина поховання могла доходити до 15 метрів. Зазавичай це була дуже складна за своєю архітектурою споруда, з підземними камерами і декількома шарами засипки. Тому добратися до поховання, на щастя, не так-то просто", - розповідає директор обласного центру охорони історико-культурних цінностей Лідія Голубчик.

Поліція на місці події склала протокол.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скіфський курган сповзає у воду

"На вершині кургану ми виявили дуже глибоку шахту. Кинули туди камінь і довго чекали, коли він упаде на дно. Отвір був прикритий якимись напівгнилими дошками, тому для безпеки відвідувачів, які іноді піднімаються на курган, потрібно буде закрити цю яму якимось щитом", - розповідає керівник апарату Нікопольської райдержадміністрації Ольга Бучок.

Археологи кажуть, що хоча порушники і не дісталися до поховання, своєю діяльністю вони завдали величезної шкоди історичній пам'ятці. Зруйнували саму архітектуру кургана і знищили ще не досліджений культурний шар.

Нечаєва могила - один зі скіфських курганів III століття до нашої ери. Його висота становить понад 15 м.

Скіфський могильник знайшли археологи національного заповідника "Хортиця" на території колишньої Кам'янської Січі у селі Республіканець Бериславського району Херсонської області.

Зараз ви читаєте новину «Найбільший скіфський курган України розкопали "чорні археологи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути