понеділок, 27 лютого 2012 11:31

Встановлено причину занепаду цивілізації майя

Встановлено причину занепаду цивілізації майя
Паленке, археологічне місто та історичне поселення майя

Для руйнування цивілізації майя було достатньо зовсім невеликої посухи, повідомляє BBC News з посиланням на публікацію в журналі Science. Раніше вважалося, що майя загинули від дуже сильної засухи. Дослідження, проведені Юкатанським центром наукових досліджень (Yucatan Centre for Scientific Research), спільно з університетом Саутгемптона (University of Southampton) у Великобританії, показали, що для появи дефіциту води було достатньо, щоб обсяг опаді зменшився лишена 25-40%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найдавнішу споруду з кісток мамонтів знайшли в Україні

З метою оцінки зміни в обсязі опадів і рівні випаровування між 800 і 950 роками нашої ери, на які припадає захід цивілізації майя, була створена складна комп'ютерна модель. Виявилося, що за умови відсутності річок на території, де жили майя, брак питної води виникав навіть при незначному зменшенні обсягу опадів.

"Скорочення становили тільки від 25 до 40% річних опадів, але це стало вирішальним для того, щоб випаровування переважили над кількістю опадів", - розповів Press Association професор Eelco Rohling з університету Саутгемптона.

Вчені вважають, що історія загибелі майя повинна послужити уроком сучасним людям, які також знаходяться на порозі глобальної зміни клімату. Наближаються зміни загрожують не тільки Юкатані, а й іншим регіонам з близькими кліматичними умовами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Давні греки робили пігулки з суміші 10 різних рослин

"Є відмінності від сучасного стану справ, але попередження зрозуміло - те, що спочатку здається незначним скороченням доступу до води, може призвести до важливих і тривалих проблем у майбутньому", - зазначив професор Martin Medina-Elizalde.

"Проблема не унікальна для півострова Юкатан, а стосується всіх регіонів з подібними кліматичними умовами, коли рівень випаровування високий", - додав він.

Походження й зникнення цивілізації майя, що проіснувала в Америці близько двох тисяч років і згасла близько 900 року нашої ери, - одна з найбільших загадок в історії. Щоб знайти причини, через які люди майя несподівано покинули свої міста, вчені висувають найрізноманітніші гіпотези від епідемії до виснаження ресурсів, від нескінченних воєн до кліматичних змін, які викликали тривалі засухи. За однією з версій, посуха була викликана вирубкою лісів, яку вели самі майя.

Зараз ви читаєте новину «Встановлено причину занепаду цивілізації майя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути