Ексклюзиви
четвер, 19 вересня 2019 07:58

"Всі євреї різні" - презентували унікальний путівник

"Всі євреї різні" - презентували унікальний путівник
У Львові видали путівник "Тіні єврейського міста". Фото: "Літопис"

У Львові на Book Forum презентували путівник "Тіні єврейського міста". Книжка присвячена історії єврейської спільноти Львова.

Путівник написав історик Андрій Козицький. Він складається з шести маршрутів єврейськими районами Львова та одного - містами Львівської області. Автор пропонує подивитися синагоги, райони, в яких жили євреї, будівлі єврейських підприємств та товариств, повідомляє кореспондент Gazeta.ua.

В 1931 році у Львові мешкало 99 595 євреїв. Вони складали 31,9% населення міста. Українці в той рік складали 15,9% населення. Після Голокосту в місті залишилось 925 євреїв.

"Головний леймотив видання - всі євреї різні. В путівнику можна знайти інформацію як про євреїв та єврейок, які співпрацювали з комуністичним режимом та чинили злочини проти українського, польського та інших народів, так і про тих, хто був знищений тим самим комуністичним режимом. Персонажем путівника є Юлія Брістіґер, один з найгірших символів коміністичного режиму у повоєнній Польщі. Очолювала V Департамент Міністерства громадської безпеки, що спеціалізувався на подавленні політичної опозиції. Юлію боялись навіть міністри. Її партійна кар'єра почалась у Львові в 1930-х роках. З другого боку це Александр Штабґольц, заступник львівської поліції у 1930-х роках. Більшовики арештували його у 1939 році та розстріляли через рік біля Харкова", - розповів автор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Масова культура - це моя їжа" - українського читача завойовує популярний польський письменник

У єврейській спільноті були релігійні та нерелігійні люди. Серед них виникали конфлікти. В газетах писали, як на мітингах бились євреї з різних таборів.

"Спроби звести єврейство тільки до руїн синагог є безперспективною. Значно більший внесок в історію Львова внесли асимільовані євреї. Вони часто навіть не визнавали своє єврейське походження. Вважали себе поляками чи австрійцями. Єврей за походженням Ян Генрик Розен розписав вірменську церкву. Він був солдатом Першої світової війни, відважним кавалеристом, що руйнує стереотип про боязливих євреїв. Архітектурна фірма Міхала Уляма збудувала на початку вулиці Костюшко "Народну гостинницю". Це був готель, яким керували українці. Єврейська родина Бачевських подарувала Львову бренд алкогольних напоїв", - сказав Козицькй.

Путівник надрукувало видавництво "Літопис". Коштує 170 грн.

18 вересня у Львові стартувала найбільша книжкова подія України 26 Book Forum. Цьогоріч фестиваль представить понад 800 подій у 30-ти локаціях Львова. Участь у Форумі візьмуть 1000 гостей.

Зараз ви читаєте новину «"Всі євреї різні" - презентували унікальний путівник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути