Ексклюзиви
пʼятниця, 08 червня 2018 23:13

Всі старовинні паровози і трактори зібрали на інтерактивній карті України

Всі старовинні паровози і трактори зібрали на інтерактивній карті України
Краєзнавець зібрав технічні пам'ятки України. Фото: Укрінформ

Інтерактивну мапу залізничної, сільськогосподарської та автомобільної техніки на постаментах розробив житель райцентру Теребовля на Тернопільщині краєзнавець Ярослав Ярошевський.

"Звичайно, у Вікіпедії є деяка інформація про пам'ятки технічного характеру. Але той перелік далеко не повний і містить лише назву транспортного засобу й назву населеного пункту. Але, позаяк я вже п'ять років поспіль займаюсь онлайн-картами, то для мене дуже важливою інформацією є точні координати розташування певного об'єкта. Перший варіант карти з'явився навесні 2015 року. Тоді були опрацьовані всі знайдені в мережі списки техніки на постаментах і їхні координати та фотографії. Робота зі списками показала, що техніки на постаментах та в музеях набагато більше. Загалом в Україні на постаментах встановлено приблизно 1000 одиниць техніки і трохи більше тисячі – в музеях", – розповів він, передає "Укрінформ".

Карта "Технічні пам'ятники України" має три рівні: "Залізниця", "Трактори" й "Автомобілі". Містить близько 500 об'єктів. Переглянути її можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Всю правду про Другу світову війну показали на інтерактивних картках

"Що цікаво, в Гайвороні стоїть на постаменті найстаріший збережений паротяг у всьому пострадянському просторі – бельгійський паротяг 1893 року. Потрапив він до нас з Прибалтики. Естонські дипломати кілька разів намагались забрати паровоз, але Україна жодного разу не дала згоду. І ще. Тракторів на постаментах значно більше і, в основному, це найпоширеніший радянський трактор "Універсал-2", який в 1960-1970-х роках масово встановлювали на постаменти на хвалу праці трактористів та хліборобів", - розповів автор мапи.

Український інститут національної пам'яті створив інтерактивну карту "Місця пам'яті Української революції 1917‒1921 років". Також на сайті зібрана інформація про етапи Української революції, видатних діячів, фото та документи.

Зараз ви читаєте новину «Всі старовинні паровози і трактори зібрали на інтерактивній карті України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути