вівторок, 18 вересня 2018 12:51

Вселенський патріарх визнав анафему Мазепи неканонічною

Вселенський патріарх визнав анафему Мазепи неканонічною
Івана Мазепу було поховано в місті Галац у Румунії. Фото: Lovely Life

Анафема була накладена на українського гетьмана Івана Мазепу з політичних причин. Вселенський патріархат не визнав її канонічною. Це було внутрішнє рішення руської православної церкви. Про це заявив представник Вселенського патріархату при Всесвітній раді церков у Женеві архієпископ Тельміський Іов.

Анафема на гетьмана Мазепу була накладена 12 листопада 1708-го за наказом російського царя Петра І. Тоді гетьман перейшов на бік шведського короля Карла XII під час Великої Північної війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що Україні дасть помісна церква

"Вона не мала жодних віросповідних, богословських чи канонічних причин", - сказав архієпископ Іов. Він пояснив, що після першого зруйнування російськими військами Запорозької Січі 1709-го українське козацтво, яке перейшло під протекторат кримського хана, повернулось під юрисдикцію Константинопольського патріархату. Іван Мазепа разом із Пилипом Орликом були одними з перших, хто це зробив", - пише Главком.

"На еміграції в місті Бендери Іван Мазепа вільно сповідався у православних священиків Вселенського патріархату. Саме вони давали напуття йому на смертному одрі та відпустили від гріхів, а потім і відспівували. Його тіло було розміщене в православній церкві містечка Варниці, яка перебувала у юрисдикції Вселенського патріархату, а згодом його перепоховали у місті Галац на Дунаї. У центральному соборі Свято-Георгієвського монастиря місцевий митрополит відслужив заупокійну службу за спочилим гетьманом. Цей митрополит був ієрархом Вселенського патріархату. Отже, можемо говорити, що Іван Мазепа помер як вірний Матері-Церкви Вселенського патріархату!" - наголосив Іов.

Храм святих Петра і Павла у Львові першим в Україні вийшов із підпорядкування Руської Православної Церквіи19 серпня 1989-го. Храм оголосив себе частиною Української Автокефальної Православної Церкви.

Зараз ви читаєте новину «Вселенський патріарх визнав анафему Мазепи неканонічною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути