пʼятниця, 30 квітня 2021 16:46

Вперше знайшли вагітну мумію

Вперше знайшли вагітну мумію
У Варшаві зберігали мумію, всередині якої був плід. Фото: W. Ejsmond et al. / Journal of Archaeological Science, 2021

Рентгенологічне дослідження стародавньої мумії Хор-Джехуті з Національного музею у Варшаві показало, що забальзамоване тіло належало вагітній жінці.

Раніше думали, що це чоловік. Жінка належала до еліти і померла у віці 20-30 років на 26-30 тижні вагітності. Її ретельно муміфікували, повідомляє Journal of Archaeological Science.

У Національному музеї Варшави є колекція давньоєгипетських мумій. Її слабо досліджували. Мумію Хор-Джехуті подарували 1826 року Варшавському університету.

Дослідники перевірили датування і походження самої мумії. Зіставлення технологій муміфікації, написів на гробі і кришці, наявність деяких артефактів вказало на I ст. до н. е. Судячи з написів, вони належали високопоставленому чиновнику з Фів. Рентгенологічне дослідження мумії показало, що труну і кришку зробили для іншої людини, а не для мумії.

Вчені висунули припущення, що мумію помістили в труну випадково в стародавні часи або це зробили торговці старожитностями в XIX ст. Разом з тим датування мумії, труни і кришки збіглися. Це говорить про одне і те ж місце поховання.

У тілі є часткові пошкодження, але збереглось воно добре. Мозок видалили через носову порожнину, череп заповнили бальзамуючою речовиною. Бинти на верхній частині торсу змоделювали в формі жіночих грудей. У нижній лівій частині живота вчені виявили вертикальний розріз шкіри для видалення внутрішніх органів і подальшого повернення їх в тіло забальзамованими. Над пупком знайшли амулет у вигляді текстильного кільця. Це дозволило вченим зробити висновок, що тіло належало жінці з високим статусом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 68 днів вимочували і сушили. Дізналися секрети муміфікації давніх єгиптян

Стать мумії підтвердили наявністю плода, грудей і жіночих статевих органів. Аналіз зношеності зубів показав, що жінка померла у віці від 20 до 30 років. Плід муміфікували разом з матір'ю. Але його не видалили. Окружність його голови становить 25 см, що дозволило дослідникам оцінити вік в 26-30 тижнів.

Давньоєгипетську жінку, на ім'я Такабуті вбили сокирою. Такого висновку дійшли вчені, які наново дослідили її мумію віком 2,6 тис. років. Такабуті жила в столиці Верхнього Єгипту Фівах, тепер Луксор, і була 20-30 річною аристократкою.

Зараз ви читаєте новину «Вперше знайшли вагітну мумію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути