пʼятниця, 02 квітня 2021 16:56

Розкрили таємницю загибелі аристократки 2,6 тис. років тому

Розкрили таємницю загибелі аристократки 2,6 тис. років тому
Подібні бойові сокири використовували єгипетські та асирійські воїни Фото: dailymail.co.uk

Давньоєгипетську жінку, на ім'я Такабуті, вбили сокирою. Такого висновку дійшли вчені, які наново дослідили її мумію віком 2,6 тис. років.

Такабуті жила в столиці Верхнього Єгипту Фівах, тепер Луксор, і була 20-30 річною аристократкою. За лічені хвилини до смерті тікала від нападника, який міг бути її охоронцем-єгиптянином чи ассирійським солдатом. Загинула миттєво від удару в спину гострим предметом. Жінку муміфікували, а на саркофазі написали її ім'я, інформує Daily Mail.

Відомо, що мумію придбав 1834 року ірландець Томас Ґрег. Він доставив її кораблем до Белфасту - столиці Північної Ірландії. Такабуті стала першою мумією, привезеною в Ірландію, а вже 1835-го її вперше продемонстрували глядачам.

Раніше вважали, що жінку вбили ножем. Але команда дослідників провела новий аналіз ДНК, рентген і комп'ютерну томографію та встановила, що смерть настала в результаті удару бойовою сокирою. Крім того, нападник також завдав сильні удари по ребрах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 68 днів вимочували та сушили. Дізналися секрети муміфікації давніх єгиптян

2020 року вчені повідомляли, що розкрили таємницю смерті Такабуті. Також у неї виявили біологічні відхилення.

Тоді обстеження, зроблене за допомогою сканування, вказало, що дівчина отримала ножове поранення в районі правого плеча. Це й спричинило миттєву смерть. Також таємничий предмет у порожнині тіла виявився просмоленим ганчір'ям. Його, ймовірно, використали для закриття рани.

Команда виявила й деякі біологічні аномалії. У Такабуті 33 зуби замість 32 - явище трапляється лише у 0,02% населення. Також має 2 зайві хребці, що зустрічається у 2% людей.

Зараз ви читаєте новину «Розкрили таємницю загибелі аристократки 2,6 тис. років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути