четвер, 14 липня 2016 09:05

"Вони вбивають в'язнів, ви повинні увірватись і звільнити їх" - 227 років тому відбулося захоплення Бастилії

"Вони вбивають в'язнів, ви повинні увірватись і звільнити їх" - 227 років тому відбулося захоплення Бастилії
Штурм Бастилії

14 липня 1789 року повсталі парижани штурмом взяли Бастилію.

Королівська в'язниця -фортеця уособлювала діяння династії Бурбонів. Ця подія стала початком для Французької революції і десятиріччя нестабільності й терору. Повідомляє "Цей день в історії".

Бастилію збудували 1370 року для захисту Парижа від атак англійців, ці функції вона виконувала до XVII ст. З XVII ст. її перетворили на тюрму для "визначних" злочинців, політичних опонентів і шпигунів. Більшість із в'язнів Бастилії перебували там без суду, згідно з наказом короля.

Влітку 1789 року у Франції назрівали революційні настрої. Попередні роки були неврожайними, в країні відчувалась нестача продовольства, ще й до всього король збільшив податки. Невдоволення досягло свого апогею. В червні депутати третього стану Генеральних штатів проголосили себе Національними зборами і закликали до прийняття конституції. Спочатку Людовик поставився до Національних зборів прихильно, але згодом змінив свою думку. Він наказав військам розігнати збори і звільнив Жака Неккера, популярного в народі міністра-реформатора. Підбурювані опозиційними революційнми лідерами, міщани у відповідь чинили збройний опір владі.

Бернар-Жордан де Лоне, комендант Бастилії, покликав на допомогу швейцарських гвардійців. Маркіз де Сад, один з небагатьох в'язнів тюрми, намагався підбурити натовп, що оточив фортецю, вигуками: "Вони вбивають в'язнів, ви повинні увірватись і звільнити їх". 12 липня з погано захищеного міського арсеналу до Бастилії перевезли 250 барелів пороху. Лоне завів усіх людей у фортецю і підняв обидва вхідні мости.

13 липня з натовпу почався обстріл солдатів, а після захоплення паризького арсеналу, тисячі озброєних людей вже становили загрозу. Лоне був змушений прийняти делегацію революційних лідерів, але відмовився здати фортецю. Аби заспокоїти натовп, він заявив, що немає наміру стріляти в нього. Це призвело до зворотньої від сподіваної реакції: декілька сміливців піднялися по зовнішній стіні Бастилії, щоб опустити один з мостів.

Три сотні революціонерів увірвалися у двір після того, як вони почали опускати другий міст, Лоне віддав наказ відкрити вогонь. Під час атаки вбили і поранили близько сотні людей.

Лоне показав білий прапор і здався. Гармати, порох і зброя, що перебували в Бастілії, конфіскував повсталий натовп, який звільнив усіх в'язнів (семеро).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Гітлер так і не відвідав Ейфелеву вежу

1792 року монархію повалено, а самого короля і його дружину Марію-Антуанетту страчено на гільйотині 1793 року. За наказом революційного уряду Бастилію зруйновано - 6 лютого 1796 року останній камінь з ненависної тюрми урочисто внесено до Національної асамблеї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 54 роки тому дебютували "Rolling Stones"

Зараз ви читаєте новину «"Вони вбивають в'язнів, ви повинні увірватись і звільнити їх" - 227 років тому відбулося захоплення Бастилії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути