пʼятниця, 07 лютого 2020 14:39

Вони діяли - у криниці знайшли таблички з прокляттями

Вони діяли - у криниці знайшли таблички з прокляттями
На дні колодязя знайшли таблички з давніми прокляттями. Фото: haaretz.com

Археологи знайшли 30 свинцевих табличок із прокляттями на дні давньої криниці на цвинтарі Керамікос в Афінах. Їм близько 2,5 тис. років.

Жителі полісу практикували "темну магію". Люди, які померли передчасно, вважалися кращими кандидатами на те, щоб донести прокляття підземним богам. Спочатку з цією метою використовували гробниці, але влада тих часів заборонила темні практики. Тоді недобросовісні містяни кидали таблички у колодязі. Були переконані що вода, яку у Греції вважали священною, донесе їхні благання. Це було дивно, адже, за тими ж віруваннями, воду охороняли німфи, які чинили шкоду будь-кому, хто ставився до неї погано. Щоб їх заспокоїти, у криницю кидали керамічні посудини із подарунками, повідомляє видання Haaretz.

Таблички не робили самотужки. Наймали писаря, у надприродні здібності якого вірили. Лихі люди не вказували власного імені, проте писали ім'я жертви та побажання щодо неї. Зазвичай хотіли виграти судовий процес, проклявши язик і руки суперника, знищити торгових конкурентів, виграти змагання та полонити серце заміжньої жінки. На одній із табличок прочитали прокляття до дівчини, яка нещодавно вийшла заміж. Їй побажали недуги статевих органів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розшифрували прокляття, якому 1,5 тис. років

Прокляття справді діяли, але не так, як цього бажали "чаклуни". Таблички виготовляли з отруйного свинцю, який мав вплив на прісну воду. Вживання такої своєю чергою викликало ряд серйозних хронічних хвороб. Подавали воду й у громадську лазню, розташовану поруч.

Вважають, що практика проклять розпочалася з V ст. до н.е., коли побудували храм Парфенон. Проти будівництва виступила значна міська опозиція під проводом Фукідіда, сина Мелесія. Під час успішної промови його щелепа раптово впала - і він залишив платформу. Вважають, що оратора вразив інсульт, але жителі були впевнені, що він проклятий богами. З того часу кидали таблички з цвяхами у некрополі безперервно.

Зараз ви читаєте новину «Вони діяли - у криниці знайшли таблички з прокляттями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути