середа, 14 липня 2021 12:02

Війна в Афганістані - чому активізувалися таліби
5

В Афганістані терористична організація "Талібан" почала наступ на урядові сили. Gazeta.ua розібралася в історії та причинах конфлікту.

Хто такі афганці та коли отримали державність

Афганістан розташований у південно-східній Азії. Межує з Таджикистаном, Туркменістаном, Узбекистаном на півночі, з Іраном на заході та Пакистаном, Китаєм та Індією на півдні і сході. Майже 80% території країни займають гори та плоскогір'я.

42% населення країни складають афганці-пуштуни. 27% - таджики. Також в Афганістані проживають узбеки, туркмени та інші народи.

Арабські та таджицькі вчені вперше згадують афганців у 982-983 роках. Через їхні території проходив Великий шовковий шлях. З VII по X ст. територію сучасного Афганістану завоювали араби. Вони ісламізували афганців, які до цього сповідували зороастризм та місцеві вірування.

З кінця XIV ст. територія Афганістану опинилася під владою тюркського правителя Тимура, а потім у складі володінь Тимуридів. У 1747–1818 роках на землях Афганістану виникла незалежна держава Дуррані.

У XVIII ст. за вплив на цей емірат боролися Російська і Британська імперії. Остання перемогла та здобула фактичний контроль над зовнішньою політикою країни. На початку XIX ст. Афганістан розпався на кілька самостійних князівств, які пізніше почали воювати з Великою Британією. На початку XX ст. серед афганців почали поширюватися патріотизм та ідеї об'єднання. Новий емір Аманула-хан після коронації 29 лютого 1919 року відразу оголосив про незалежність від Великої Британії. Це призвело до нової війни, в якій афганці перемогли. Лондон визнав їхню незалежність.

Автор: gettyimages.com
  Кабул у XIX сторіччі
Кабул у XIX сторіччі

Аманула-хан намагався модернізувати країну. Для цього він потребував великих грошей. Підняв податки. Також наказав афганцям носити європейський одяг. Газети публікували фото його дружини без чадри. Це викликало обурення простих людей та призвело до повстання пуштунських племен у 1928-1929 роках. Їх очолив дезертир Хабібула Калакані. Він повів повстанців на Кабул та 29 травня 1929 року захопив владу.

Аманула-хан втік в Індію. Своїм першим наказом Калакані скасував європеїзацію та закрив школи для жінок. Але вже у вересні проти нього виступив Надір-хан, колишній міністр оборони. За підтримки англійців він розгромив як повстанців, так і прихильників Аманули.

1933 року Надір-хана вбили. Новим королем став його син Захір-шах. Він розпочав реформи, зміг балансувати між СРСР та США у зовнішній політиці. У країні з'явилась вільна преса та парламент.

"У Корані ніде не сказано, що Аллах проти науково-технічного прогресу, так чому з ним треба боротися?" - казав він.

Консерватори звинувачували Захір-шаха у комунізмі та нехтуванні ісламом. 1973 року двоюрідний брат і свояк короля, колишній прем'єр-міністр Мохаммад Дауд організував державний переворот, в той час, як Захір-шах був у Італії. Той залишився в Європі та зрікся престолу. Афганістан став республікою. Консерватори продовжили планувати змови проти нового президента. Тим часом Дауд боровся з комуністами, налаштувавши їх проти себе. Ліві погляди переважали серед офіцерів, які вчились у СРСР.

27 квітня 1978 року в Афганістані сталася революція. Дауда вбили. Владу захопили соціалістичні прорадянські політики. Главою держави і прем'єр-міністром став Нур Мохаммад Таракі, його заступником - Бабрак Кармаль, державу оголосили Демократичною Республікою Афганістан. Це спричинило ще більше невдоволення консерваторів.

Почали формуватися загони ісламської опозиції - моджахеди.

Як вплинуло на історію Афганістану введення військ СРСР

У грудні 1979 року спецпідрозділ КГБ СРСР напав на президентський палац у Кабулі і вбив тодішнього президента країни Хафізуллу Аміна. Той до останнього не вірив, що на нього напали росіяни. У Кремлі операцію виправдовували жорстокістю та ультралівими поглядами Аміна.

Президента замінили маріонетковим урядом більш керованого Кармаля Бабрака. Голова КГБ Юрій Андропов та інші політики натиснули на генсека Леоніда Брєжнєва і той підписав наказ про введення радянських військ в Афганістан.

Радянські війська разом з лояльними ДРА загонами намагалися перемогти моджахедів. Повстанці знаходили підтримку у всіх верствах населення. Вони були звичні до важких умов проживання в горах. Багато хто з дитинства вмів поводитися зі зброєю. Спротив моджахедів придушити ніяк не вдавалося. 1989-го радянські війська вивели та в країні почалась громадянська війна.

Радянська інтервенція не змогла досягти своїх планів, але вона обурила народ. Пуштуни вважали СРСР головним ворогом, бо він насаджував атеїзм.

Без контингенту СРСР соціалістичний уряд протримався до 1992 року. 27 квітня загони ісламської опозиції увійшли до Кабула. Пуштунський ісламський лідер Себгатулла Моджаддеді став президентом. Країну оголосили Ісламською державою Афганістан. Скасували всі закони, що суперечать ісламу. Закрили університет і всі розважальні заклади, в держустановах ввели обов'язкові молитви, заборонили всі антирелігійні книги і алкоголь, урізали права жінок.

Війна не завершилась. Польові командири продовжили воювати між собою. Країна була сильно поділена за етнічними ознаками, центральна влада слабла. У цій ситуації серед пуштунів зародився рух "Талібан".

Автор: gettyimages.com
  Спроба перетворити Афганістан на соціалістичну державу роздратувала мусульман та підштовхнула до повстання
Спроба перетворити Афганістан на соціалістичну державу роздратувала мусульман та підштовхнула до повстання

Що таке рух "Талібан"

Слово "талібан" у перекладі з пуштунського означає "учні". Рух заснували 30 студентів мусульманської духовної школи міста Кандагар на чолі з муллою Мухамедом Омаром. Їхня ідеологія базувалася на ісламському фундаменталізмі та несприйнятті усього західного.

До створення "Талібану" доклався Пакистан. Цій країні було вигідно мати зону політичної нестабільності біля себе. Це дозволяло їм виправдовувати розвиток власної системи ядерного озброєння, яке вони можуть використати проти Індії. У Пакистані розміщувалися табори підготовки талібів, вони їх фінансували.

Однією з причин виникнення "Талібану" було безвладдя та свавілля. Малочисленні представники офіційної влади грабували людей, відбувалися згвалтування, зростала корупція. При тому, що пуштуни традиційно дотримуються суворих моральних норм. У сільських районах діяли банди. Таліби вирішили підняти лозунг встановлення жорсткого порядку.

Крім Пакистану талібів фінансово підтримували Саудівська Аравія, ОАЕ та інші ісламські країни. Їхню допомогу пов'язують з релігійними переконаннями. Фінансування талібів вони сприймали, як допомогу єдиновірцям.

Автор: gettyimages.com
  Моджахеди-повстанці 1988 року
Моджахеди-повстанці 1988 року

Як жив Афганістан за правління талібів

1994 року Кабул перейшов під владу одного з польових командирів Ахмада Шаха Масуда. Він спробував встановити мир та розпочати процес об'єднання держави. Але таліби відмовились підтримати його.

27 вересня 1996 року таліби без бою взяли Кабул і заснували Ісламський Емірат Афганістан. Вони контролювали більшу частину держави. Лише на півночі залишалося опозиційне угрупування Північний альянс. Складалося в основному з таджиків та узбеків.

Таліби встановили жорсткий режим ісламського права. Жінок зобов'язали носити паранджу, вони не мали право виходити з дому без супроводу чоловіка, працювати та здобувати освіту до восьми років. Заборона на роботу найбільше вдарила по них, бо в країні було багато вдів. За порушення жінок били батогами та страчували. Був випадок, коли жінці відрізали великий палець за носіння лаку на нігтях. Також таліби карали чоловіків, які давали роботу жінкам.

Усіх чоловіків зобов'язали носити бороду. Крадіїв карали відрізанням руки чи ноги. У держави не було гімну, бо таліби заборонили музику.

Самі таліби виправдовували свій режим встановленням порядку. Наче простим людям краще жилось під їхнім правлінням, ніж з польовими командирами.

Як відбувалося повалення режиму за допомогою США

У талібів прихисток отримав лідер терористичної організації "Аль-Каїди" Усама бін Ладен після вибухів біля посольств США в столицях Танзанії Дар-ес-Саламі і Кенії Найробі 7 серпня 1998 року. США встановили його причетність до теракту та оголосили у розшук.

Після терактів 11 вересня 2001 року Білий дім вирішив розпочати повномасштабну військову операцію проти талібів. Американців підтримали у НАТО.

На першому етапі війська коаліції завдали військової поразки "Талібану" і відсторонили від влади. Створили Тимчасовий уряд Афганістану. Після проведення виборів 2004 року виник постійний уряд Хаміда Карзая.

У бойових діях загинуло до 40 тис. талібів, їхніх прихильників та понад 20 тис. членів коаліції.

2014 року США оголосили, що досягли своїх завдань. Почалось поступове скорочення військової присутності. Іноземці взялись допомагати Афганській народній армії нарощувати сили.

Автор: gettyimages.com
  Таліби отримують багато коштів від торгівлі наркотиками
Таліби отримують багато коштів від торгівлі наркотиками

Що відбувається зараз, чому таліби активізувалися

Влітку 2021 року президент США Джо Байден оголосив про завершення місії в Афганістані.

"Я не відправлятиму ще одне покоління американців на війну в Афганістан, коли немає розумних очікувань щодо досягнення іншого результату",- сказав він.

На думку Байдена, боротьбою з талібами та підтримкою порядку має займатись армія офіційного Кабулу, якій достатньо допомогли західні країни. Аналітики не підтримують його думку. В Афганістані панує корупція і велику частину допомоги розкрадали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден хоче миру в Афганістані. Перегляне угоду з талібами

Після новини про виведення військ таліби, які до того переховувалися у важкодоступних районах Афганістану, перейшли у наступ. Урядова армія поки опирається. Але талібам вдається захоплювати села та прикордонні застави. Мирні мешканці масово тікають з країни.

Чиї інтереси пересікаються в країні. Хто і з ким воює

Таліби прагнуть захопити владу в Афганістані. Їхні представники заявляють, що рух не буде встановлювати жорсткий шаріатський режим. Кажуть про повагу до прав жінок та релігійних меншин.

Прихильники офіційної влади не вірять їм та намагаються зберегти модернізаційний курс країни.

Взяти на себе роль захисника афганців може Туреччина. Про це у кулуарах казав президент Реджеп Таїп Ердоган. Але конкретні рішення в Анкарі ще не приймали.

Автор: Reuters
  Зіткнення спецпризначенців з талібами 13 липня
Зіткнення спецпризначенців з талібами 13 липня

Кому і чим загрожує протистояння

Найбільше активізації "Талібану" побоюються країни Центральної Азії. У Таджикистані та Туркменістані оголосили мобілізацію для укріплення кордонів. Хоча таліби навряд вийдуть з території Афганістану. Їхня ідеологія базується на націоналізмі, вони зацікавлені лише в контролі над власною територією.

Але їхні дії можуть активізувати інші ісламістські рухи, такі як "Аль-Каїда" та ІДІЛ. Китай намагається впливати на талібів через Пакистан. Але активізація ісламістів може спричинити хвилювання серед уйгурів.

Нещодавно терористична організація "Талібан" встановила контроль над кордоном Афганістану з Таджикистаном. Зараз таліби заявляють, що взяли під контроль 85% території країни, однак офіційна влада Афганістану це заперечує. Влада Афганістану назвала пропагандою заяву талібів. Проте визнає, що бойовики контролюють важливі провінцію Герат та місто Торгінді.

Зараз ви читаєте новину «Війна в Афганістані - чому активізувалися таліби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути