неділя, 29 жовтня 2023 05:29

Військовий корабель підірвався на старій міні біля Криму

Військовий корабель підірвався на старій міні біля Криму
Лінкор "Новоросійськ" побудували в Італії. До передання СРСР носив ім'я "Юлій Цезар". Фото: vokrugsveta

У ніч на 29 жовтня 1955 року в бухті Севастополя вибухнув радянський лінкор "Новоросійськ". Загинули 829 моряків, поранення отримали 139.

Раптовий потужний вибух відбувся в носовій частині під корпусом корабля. Безліч людей загинули на місці. За декілька годин "Новоросійськ" перекинувся на лівий борт і пішов на дно, накривши корпусом сотні моряків. Інша частина команди потрапила в пастку всередині заблокованих металом і водою відсіків. Попри відчайдушні спроби водолазів із таких відсіків витягти вдалося лише 9 матросів.

Тоді загибель лінкора оголосили державною таємницею, ЗМІ наказали не висвітлювати жодної інформації про трагедію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Радянський підводний човен сів на мілину

Незабаром відбулося розслідування, яке не дало чітких відповідей на причини вибуху. Виникло декілька основних версій.

Найгучніші звинувачення лунали в бік "італійських військово-морських диверсантів". Річ у тім, що "Новоросійськ" спустили на воду в Генуї за 45 років до трагедії, тоді він носив ім'я "Юлій Цезар". СРСР корабель дістався під час післявоєнного переділу флоту переможених у Другій світовій війні країн. Підірвавши його італійці наче хотіли помститися за це.

За іншими версіями, його атакував невеликий підводний човен, що пройшов у бухту непоміченим, або ж вибухівку умисно заховали всередині корабля під час його передання. Втім, вважають, що насправді "Новоросійськ" підірвався на старій, ще дивом справній німецькій міні типу RMH чи LMB. Після загибелі корабля в бухті виявили 17 подібних мін, 3 з яких - неподалік безпосереднього місця трагедії.

Флагман Чорноморського флоту "Імператриця Марія" вибухнув на севастопольському рейді 20 жовтня 1916 року. Загинули 225 моряків, 85 отримали поранення й опіки.

Тоді тривала Перша світова війна. Потужний вибух жителі міста й матроси почули близько 6:15. В очікуванні можливих бойових дій привели всі кораблі в повну бойову готовність, але побачили величезну діру на носі флагмана і стовп чорного диму. Згодом на лінкорі залунали ще десятки вибухів – і його охопила суцільна пожежа.

Зараз ви читаєте новину «Військовий корабель підірвався на старій міні біля Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути