Ексклюзиви
пʼятниця, 20 жовтня 2023 07:55

Вибухнув флагман Чорноморського флоту

Вибухнув флагман Чорноморського флоту
Дредноут "Імператриця Марія" спустили на воду 1913 року. Названий в честь дружини царя Олександра III Марії Федорівни Фото: topwar

Флагман Чорноморського флоту "Імператриця Марія" вибухнув на севастопольському рейді 20 жовтня 1916 року. Загинули 225 моряків, 85 отримали поранення і опіки.

Тоді тривала Перша світова війна. Потужний вибух мешканці міста і матроси почули близько 6:15. В очікуванні можливих бойових дій, привели усі кораблі в повну бойову готовність, але побачили величезну діру на носі флагмана і стовп чорного диму. Згодом на лінкорі залунали ще десятки вибухів і його охопила суцільна пожежа.

Операцію з порятунку очолив адмірал Олександр Колчак. Найближчим до "Марії" кораблям наказали відпливти, а матросам - гасити полум'я. Врешті корабель завалився на правий борт і затонув. Вибухи, пожежа та блоковані кімнати забрали життя багатьох чоловіків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 1855 року Росії заборонили мати флот на Чорному морі

Під час розслідування трагедії висували декілька версій її причин. Припускали технічну несправність, халатність чи диверсію, що призвели до вибуху порохового льоху. Комісія постановила, що дійти точних висновків неможливо, втім, вище керівництво Російської імперії було переконане в диверсії.

З моря "Імператрицю Марію" діставали уже більшовики. Відновити не спромоглися, тому вирішили порізати на метал.

На початку 1930-х до рук ГПУ СРСР потрапив британський розвідник Віктор Верман, який проживав у Миколаєві. Він розповів про діяльність його диверсійної групи за царського правління - тоді працювали на Німеччину. Можливо, саме вони брали участь у підриві "Марії", але нині точних доказів цьому немає.

12 жовтня 1917 року есмінець "Завидний" першим серед кораблів Чорноморського флоту підняв український прапор і відмовився його спускати. Матроси вимагали надання Україні автономії та намагалися пробудити "демократію" в Росії.

Українізація армії та флоту розпочалася після приходу до влади в Києві Центральної Ради. Великих труднощів не зазнавала, адже на кораблях ЧФ служило більше половини українського особового складу, а в містах-портах діяли великі українські матроські громади.

Зараз ви читаєте новину «Вибухнув флагман Чорноморського флоту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути