субота, 18 травня 2013 18:30

У Львові відкрили іконостас, який викупив Андрей Шептицький
8

Фото: Фото: Ольга Швед

17 травня у Національному музеї у Львові імені А. Шептицького, на проспекті Свободи, 20 відкрили новий розділ постійної експозиції "Йов Кондзелевич. Визначна пам'ятка українського бароко - Богородчанський іконостас" (1698 – 1705).

Богородчанський іконостас — унікальна пам'ятка українського іконопису доби пізнього Ренесансу. Іконостас створений в 1698–1705 рр. іконописцем ієромомонахом  Білостоцького монастиря на Волині Йовом Кондзелевичем та майстрами його кола. Пам'ятку реставрували двадцять разів. Остання реставрація тривала сім років. Стільки ж часу Конзелевич розписував іконостас. Іконостас створювали протягом семи років – з 1698 по 1705. Свою назву він одержав за місцем останнього перебування – містечка Богородчани, що на Івано-Франківщині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Черкащині в музеї замироточила ікона "Розп'яття Христа"

До відкриття виставки Богородчанський іконостас знаходиться у фонді музею з 1924 року. Саме завдяки активному клопотанню та фінансовій підтримці митрополита Андрея Шептицького його вдалося повернути на Україну з Варшави. До того іконостас під час Першої світової війни вивезли з України у Відень.

"У двадцятих роках Андрей Шептицький викупив його у поляків за власні кошти. Кажуть, за тридцять тисяч доларів. Так він опинився в Національному музеї. Вчинок Андрея Шептицького має бути прикладом для сучасної влади і для українців загалом. Богородчанський іконостас є свідченням глибини, висоти нашої духовної культури. Його треба сприймати в першу чергу як святиню, а не як шедевр мистецтва. Його місце в церкві, аби люди могли молитися, оживляти його молитвою. Але на все Воля Божа і бажання працівників музею, які доклали багато зусиль до відновлення святині", - каже Патріарх УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук.

На іконостасі є зображення Києво-Печерських святих Феодосія та Антонія Печерських на фоні Успенської церкви Києво-Печерської Лаври та інші біблійні сцени. Для реставрації використовували матеріали вищого ґатунку: золото, позолоту, срібло.

Зараз ви читаєте новину «У Львові відкрили іконостас, який викупив Андрей Шептицький». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути