пʼятниця, 26 червня 2020 16:07

Визначили найдавнішу дерев'яну статую Європи

Визначили найдавнішу дерев'яну статую Європи
Встановили, що розп'яттю "Святий лик Лукки" близько 1,2 тис. років Фото: wikipedia

Учені назвали найдавнішу дерев'яну статую в Європі. Нею виявилося розп'яття "Святий лик Лукки", що знаходиться у Кафедральному соборі Сан-Мартіно у Луцці, Італія.

Довгий час вважали, що реліквія представляла копію з втраченого оригіналу та була виготовлена приблизно у XII ст. Підтверджувала це і стилістична схожість зі скульптурними творами тодішніх митців. Однак нещодавні дослідження показали, що деревина походить з кінця VII - середини IX ст. Тобто статуя має вік близько 1,2 тис. років і, можливо, є оригінальною, повідомляє The New York Times.

За легендою, "Святий лик Лукки" був виготовлений божественною рукою і залишався прихованим протягом багатьох століть. Його знайшов VIII ст. італійський єпископ Гуальфредо під час паломництва до Святої Землі. Розп'яття внесли на корабель без екіпажу і той дивом пристав до тосканського узбережжя. На березі корабель зустрів ангел, який допоміг переправити реліквію у собор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фермер викопав статую святого, якій понад 1 тис. років

За тією ж легендою, її основу виготовив учень Ісуса Нікодім. Він був свідком смерті Христа та допомагав огортати його тіло після розп'яття. Самому Нікодіму вірування забороняли зображати людський лик, тому обличчя Ісуса вирізали ангели. Звідси і пішла назва "Святий лик".

За часів пізнього середньовіччя образ став відомим в усій Європі. Йому поклонялася французька знать, а король Англії Вільгельм II Руфус клявся "Ликом Лукки". Згадується така клятва і у творах Данте.

Гарне збереження статуї називають дивом, адже на відміну від бронзи чи мармуру, дерево псується набагато швидше. Архієпископ Лукки, преподобний Паоло Джульєтті зазначає, що ентузіазм з приводу нових датувань не має затьмарювати релігійного значення реліквії.

Вона, як і раніше, залишається символом тосканського міста й іконою християнства.

Нещодавно археологи знайшли найдавніше поселення вікінгів Ісландії у муніципалітеті Ф'ярдабіггд. Знахідка доводить, що заселення острова розпочалося за багато років до офіційно прийнятої дати.

Зараз ви читаєте новину «Визначили найдавнішу дерев'яну статую Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути