Ексклюзиви
вівторок, 22 червня 2021 11:30

Візантійський імператор погодився сплатити викуп Києву

Візантійський імператор погодився сплатити викуп Києву
18 червня 860 року військо Аскольда напало на Константинополь

22 червня 860 року імператор Візантії Михаїл III уклав із київським князем Аскольдом договір про "мир і любов" та заплатив ручисам великий викуп.

За чотири доби до того, 8 тис. руських воїнів та варягів на чолі з Аскольдом, на декількасот лодіях, минули залізний ланцюг, вдерлися до затоки Золотий Ріг і взяли в облогу столицю Візантійської імперії – Константинополь.

Місто охороняла лише невелика залога та городяни, адже ще навесні 860-го імператор Михаїл на чолі 40-тисячного війська рушив війною на арабів углиб Малоазійського півострова. Залогою командував градоначальник Ориха та патріарх Фотій. Частину військ розташували в зовнішніх укріпленнях біля міських стін. Їх вдалося втримати.

Втрати русичів під час штурмів були незначними, але і втрати візантійського гарнізону теж. Аскольд відмовився від ідеї взяти місто та дозволив своїм воїнам спустошувати передмістя, навколишні поселення і монастирі. Частина війська на кораблях вирушила на Принцеві острови та захопила цінну здобич й полонених.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Християнські святині з Константинополя хрестоносці вивезли в Європу

Після переговорів сторони уклали мирний договір. Текст угоди не зберігся, але дослідники припускають, що вона забезпечувала права руських та варязьких купців у Візантії.

Похід 860 року мав велике значення. Давньоруська держава вперше сповістила світ про своє існування та могутність. Незабаром після походу наближені до Аскольда русичі відправили до Константинополя посольство із проханням охреститися. Пізніше відбулося Аскольдове хрещення частини руської еліти.

Сама ідея військових походів у візантійські володіння стала популярною серед майбутніх правителів Київської Русі.

Київська Русь та Візантія підписали мирний договір 2 вересня 911 року. Перед тим русичі та варяги на чолі з князем Олегом здійснили вдалий військовий похід на Константинополь.

Угоду уклали грецькою і старослов'янською мовами. Вона підтверджувала й посилювала попередні домовленості 907 року. Тоді Візантія мала сплатити Київській Русі данину і викуп дружинникам. Поселення варязьких і руських купців у Константинополі отримувало статус колонії. Вони мали право оселятися у кварталі святого Маманта Кесарійського і не сплачувати мит у разі торгівлі.

Новий договір підтверджував дружні відносини між країнами і право руських купців жити у Константинополі й торгувати без мит.

Зараз ви читаєте новину «Візантійський імператор погодився сплатити викуп Києву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути