Ексклюзиви
пʼятниця, 13 вересня 2019 15:46

Виявились чоловіками - дослідили скелети закоханих, похованих 1,5 тис. років тому

Виявились чоловіками - дослідили скелети закоханих, похованих 1,5 тис. років тому
"Коханці з Модени" виявились чоловіками Фото: bbc.com

Давні скелети виявлені у спільній могилі 2009-го в Італії та відомі як "коханці з Модени" виявились чоловіками. Спочатку припускали, що це рештки чоловіка та жінки. Людина, якій приписували жіночу стать поклала праву руку долонею всередину руки свого товариша та дивилася на нього.

Тоді поруч із ними знайшли бронзовий перстень, що вказував на належність до римського громадянства. Поховання здалося археологам романтичним, тому сумнівів не мали.

Дійти висновку про те, що в могилі знаходились 2 чоловіки вдалося нещодавно. Допомогла новітня технологія аналізу зубної емалі, повідомляє BBC.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим нагороджували римських вояків за 25 років служби

Дослідники з Болонського університету зазначають, що чоловіків ховали між IV - VI ст. н.е. Їхні взаємовідносини встановити неможливо. У ході поховання, хтось навмисно поклав їх так.

Припускають, що могли бути братами чи солдатами, які загинули разом у бою. Версію про гомосексуальні стосунки відкидають. У ті часи не було відкритої демонстрації подібних відносин. Їх забороняла церква.

Відкриття допоможе вченим краще зрозуміти давні поховальні ритуали.

У Казахстані виявили рештки молодого чоловіка та дівчини, похованих обличчям один до одного. Могильник датується бронзовим віком - 4 тис. років тому.

Казахстанські археологи знайшли їх на древньому кладовищі, на якому є останки людей і коней. Чоловіка та жінку поховали з різними обрядовими предметами, до яких належать частково золоті прикраси, ножі та кераміка.

Зараз ви читаєте новину «Виявились чоловіками - дослідили скелети закоханих, похованих 1,5 тис. років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути