середа, 21 серпня 2019 12:00

Чим нагороджували римських вояків за 25 років служби

Археологи знайшли фрагмент бронзового диплома солдата римської армії у місті Деульт в Болгарії. Ним затверджувалось, що римський союзник прослужив 25 років у допоміжних військах. За це отримував право римського громадянства, яке поширювалося на всю його родину та нащадків.

Практику видачі дипломів використовували в армії у I ст. до н.е. - III ст. н.е. Привілеї, які надавалися військовим після служби збільшили бажання жителів без громадянства вступити до неї, повідомляє Archaeologia Bulgarica.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шанований і доблесний - знайшли унікальну монету римського імператора

Диплом являв собою 2 бронзові таблички з'єднані шарніром. Від наведеного диплому зберігся фрагмент розміром 4х4 см. Текст зберіг цитату з указу імператора Адріана від 17 липня 122-го про почесне звільнення з військової служби в провінції Нижня Дакія. Згадується й прокуратор провінції Назон.

Вчені переконані, що фрагмент диплома вказує, що влада цілеспрямовано заселяла відставних солдатів у Деульт, оточений неримським населенням, щоб зберегти за ним контроль.

Автор: archaeologia-bulgarica.com
  Дипломи видані неримським воїнам після 25 років служби надавали право громадянства імперії.
Дипломи видані неримським воїнам після 25 років служби надавали право громадянства імперії.
Розкішний римський будинок періоду імператора Адріана виявили під час прокладання нової лінії метро в Римі. Вся будівля - це зображеня різноманітних мозаїк і настінних декорацій, 14 кімнат, серед них і баня з підігрівом підлоги. Її розберуть, щоб забезпечити бурильні роботи у підземних тунелях. Як тільки тунелі побудують, знахідку повернуть на місце, де її знайшли.
Зараз ви читаєте новину «Чим нагороджували римських вояків за 25 років служби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути