Ексклюзиви
пʼятниця, 16 листопада 2012 11:06

Виявили останки найдревнішої гігантської панди в Іспанії

Автор: Фото: ria.ru
  Вчені присвоїли свою знахідку ім'я Kretzoiarctos beatrix, на честь угорського палеонтолога і антрополога Міклоша Кретцоі, який помер 2005 року
Вчені присвоїли свою знахідку ім'я Kretzoiarctos beatrix, на честь угорського палеонтолога і антрополога Міклоша Кретцоі, який помер 2005 року

Іспанські палеонтологи виявили на території Каталонії останки раніше невідомого виду стародавніх ведмедів, пристосованих до харчування рослинною їжею і схожих на сучасних гігантських панд, чий вік - 11,6 мільйона років - дозволяє вважати їх одними з перших травоїдних ведмедів. Про це говориться в статті, опублікованій в журналі PLoS One.

"Новий вид, описаний в нашій роботі, є не тільки є першим викопним ведмедем, виявленим на території Іберійського півострова, але й однією з перших панд на Землі", - заявив керівник групи вчених Хуан Абелла (Juan Abella) з Національного музею природних наук у Мадриді (Іспанія).

Абелла і його колеги проводили розкопки в Центрально-Каталонській низовини, розташованій на північному сході Іспанії між передгір'ями Піренеїв і прибережних Кордильєрів. Тут залягають осадові породи, що сформувалися в середині міоцену, приблизно 10-12 мільйонів років тому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тури вимерли у XVII столітті

Вивчаючи скам'янілості, витягнуті з 250-метрового шару порід в околицях каталонського міста Ельс-Осталетс-де-Пьерола, вчені натрапили на незвичайну щелепу і зуби, що належали ссавцю з сімейства ведмежих (Ursidae). Вчені присвоїли своїй знахідці ім'я Kretzoiarctos beatrix, на честь угорського палеонтолога і антрополога Міклоша Кретцоі, який помер в 2005 році.

Це відкриття саме по собі стало вагомою подією - палеонтологи до цього не знаходили на території Іспанії та Португалії останки стародавніх ведмедів, що мешкали на Іберійському півострові в міоцені.

Здивування учених посилилося після того, як вони вивчили структуру щелепи і форму зубів. Виявилося, що ікла і корінні зуби стародавнього ведмедя були пристосовані для поїдання твердої рослинної їжі. Імовірно, дієта іспанського ведмедя була дуже схожа на раціон сучасних гігантських панд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди не вплинули на вимирання мамонтів - вчені

Автори статті припустили, що Kretzoiarctos beatrix може належати до числа родичів сучасних панд. Вони перевірили цю гіпотезу, порівнявши будову щелепи цього ведмедя з іншими представниками сімейства Ursidae. У їх число увійшли як нині існуючі види, так і давно вимерлі ведмеді, в тому числі і останній відомий предок панд - Ailurarctos lufengensis, що жив на території Китаю 8 мільйонів років тому.

Порівняння показало, що знахідка Абелли і його колег була найбільше близька з погляду анатомії до сучасних панд і їх предків. Це дозволяє говорити про те, що Kretzoiarctos beatrix належать до роду Ailuropodinae, до якого відносяться нині існуючі травоїдні ведмеді і їх предки.

"Враховуючи те, що останки Kretzoiarctos були поки виявлені тільки на Піренейському півострові, наша робота є аргументом на користь того, що перші панди з'явилися в Західній Європі. Тим не менш, слід враховувати, що викопних останків панд занадто мало для підведення яких-небудь остаточних висновків", - роблять висновок вчені.

Зараз ви читаєте новину «Виявили останки найдревнішої гігантської панди в Іспанії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути