Ексклюзиви
вівторок, 11 травня 2021 16:24

Виявили фрагменти найбільшого середньовічного гобелена

Автор: Galerie Ratton-Ladriere
  Фрагменти гобелену зберігалися у галереї Charles Ratton & Guy Ladrière з 1924 року
Фрагменти гобелену зберігалися у галереї Charles Ratton & Guy Ladrière з 1924 року

Фрагменти найбільшого середньовічного гобелена "Апокаліпсис" випадково виявили у фондах паризької художньої галереї Charles Ratton & Guy Ladriere. Вони лежали у сховищах з 1924 року.

Основну частину гобелена зі 64 фрагментів із 1954 року зберігають в Анжерському замку, що в місті Анже, департаменту Мен і Луари. Загальна довжина становить 140 м. Килими зіткали із шовку й шерсті 1375 року на замовлення герцога Людовіка I, а ескізи виконав художник Жан де Брюгге. Зобразив сцени "Апокаліпсису" Святого Іоанна, передає видання The Epoch Times.

У ті роки між французами й англійцями тривала Столітня війна (1337—1453). Сюжети на гобелені демонстрували боротьбу Добра зі Злом. Представниками останнього були англійці. На гобелені де Брюгге зобразив також портрети герцога і його брата — короля Франції Карла V.

Під час Великої Французької революції гобелен порізали, а частину фрагментів загубили. 1831 року вийшов друком роман Віктора Гюго "Собор Паризької богоматері", що оживив цікавість до середньовіччя. Один католицький священник почав збирати фрагменти гобелена й частково відновив його.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наприкінці життя королівський художник малював темні видіння

Автор: wikipedia
  Серію середньовічних гобеленів, що створюють єдине ціле, називають "Анжерський апокаліпсис"
Серію середньовічних гобеленів, що створюють єдине ціле, називають "Анжерський апокаліпсис"

У галереї встановили, що віднайдені фрагменти придбав 1924 року чоловік на ім'я Шарль Раттон. На них зображені визначні персони та фриз, прикрашений квітами. 28 квітня 2021 року галерея принесла фрагменти в дар державі, про що оголосив Департамент Луари.

370 гобеленів ручної роботи перебувають у колекції полтавського готелю Premier Hotel Palazzo. Її зібрала власниця Олена Шуліка.

Гобелен — це вид народного декоративно-ужиткового мистецтва. В Україні ця назва не прижилася. Більш популярними є назви "доріжка", "рядно". Їх створюють на вертикальному старовинному верстаті. Спочатку готують ескіз і фарбують нитки. На виготовлення однієї роботи витрачають два-три місяці, проте все залежить від розміру. У день можна зробити лише декілька сантиметрів.

Гобелени господиня готелю обирала й привозила з різних країн світу: Франції, Бельгії, Нідерландів, Італії, Іспанії, Чехії, Німеччини, Польщі, Росії. Колекція почаласья з роботи з зображенням Петра I. Її придбала 1999 року в антикварній лавці в старому бельгійському місті Антверпені.

Зараз ви читаєте новину «Виявили фрагменти найбільшого середньовічного гобелена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути