Ексклюзиви
неділя, 19 лютого 2017 09:00

Винахідника музичного фонографа називали "чарівником"

Винахідника музичного фонографа називали "чарівником"
Американський винахідник Томас Едісон

19 лютого 1878 року американський винахідник Томас Едісон запатентував музичний програвач - "фонограф". Записи представляли собою поглиблення на поверхні фольги, зроблені рухливою голкою. Фольга розміщувалася на циліндрі, що обертається при відтворенні звуку. Першою відтвореною на фонографі піснею була дитяча весела пісенька "Mary Had a Little Lamb".

Винахідник отримав патент №200 521 на фонограф і заснував компанію "The Edison Speaking Phonograph", яка заробляла гроші демонстрацією невеличких звукозаписів. Публічна демонстрація приладу 4 травня 1878 року зробила Едісона знаменитим. Багатьом відтворення звуку здалося чарами, тому деякі назвали Едісона "чарівником з Менло Парку".

Читайте також: Як змінилася аудіотехніка за 150 років

За рік до цього Томас Едісон у своїй лабораторії в Менло-Парку (штат Нью-Джерсі) працював над пристроєм, який міг б записувати текстові повідомлення у вигляді поглиблень на паперовій стрічці. Дослідження цього питання навело Едісона на думку, що подібним чином можна записувати і телефонну розмову. Він експериментував з мембраною, оснащеною невеликим пресом, закріпленим над рухомим папером, вкритим парафіном. Вібрації, створювані голосом, залишали позначки на папері. Пізніше Едісон замінив папір металевим циліндром, прес - голкою, яка залишала канавки різної глибини на циліндрі в залежності від сили звукових вібрацій. Так винайшов фонограф.

Втративши інтерес до свого винаходу, Едісон зайнявся створенням лампи розжарювання і повернувся до удосконалення фонографа лише через десять років. У 1888 році представив публіці спочатку "Покращений фонограф", а згодом і "Досконалий фонограф", в яких олов'яна фольга на диску була замінена сумішшю з церезину, бджолиного і стеаринової воску. У січні 1896 року Едісон заснував компанію National Phonograph Company, яка виробляла удосконалені фонографи на пружинному моторі для дому та розважальних цілей. Вони стали дуже популярні в США та Європі. Фонографи демонструвалися на виставках і привернули увагу широкої публіки. Тисячі відвідувачів годинами стояли в черзі, щоб прослухати запис.

Зараз ви читаєте новину «Винахідника музичного фонографа називали "чарівником"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути