пʼятниця, 13 травня 2016 17:24

Як змінилася аудіотехніка за 150 років
8

За 150 років людство пройшло шлях від фонографа до MP-3 плеєрів. Протягом цього часу неодноразово з'являлися нові, більш досконалі пристрої запису та відтворення звуку. Gazeta.ua пропонує 8 пристроїв, які увійшли до історії розвитку аудіотехніки.

1. Фонограф

 

У травні 1878 року Томас Едісон продемонстрував винайдений ним фонограф. Перші записи представляли собою поглиблення на поверхні фольги, зроблені рухливою голкою. Фольга розміщувалася на циліндрі, що обертається при відтворенні звуку. Вартість пристрою становила $18. За допомогою такої техніки вдалося записати слова дитячої пісні.

2. Грамофон

 

Грамофон - це видозмінений і вдосконалений фонограф. Винахід запатентовав Еміль Берлінер 26 вересня 1887 року. Основна перевага грамофона - поперечний запис. З ним спотворення звуку зменшувалося в десятки разів. І був гучніший звук. Разом із легкістю тиражування записів це забезпечило швидку перемогу грамофона над застарілим фонографом.

3. Патефон

 

Патефон - механічний пристрій для програвання грамофонних платівок. Як привод використовували пружинний двигун, а звукопідсилення відбувалося за допомогою розтруба, прихованого в середині корпусу. Винахід "портативного грамофона" в 1913 році належить компанії DECCA. Механізм призначався для використання в польових умововах збройними силами Англії. Особливої популярності патефон набув в Англії на початку 1920-х років і протягом наступного десятиліття. Цей механізм рекламували для пікніків, кемпінгу і веслування.

4.Телеграфон

 

Датський інженер Вальдемар Поульсен на основі фонографа та статті американського інженера Оберліна Сміта виготовив перший прилад магнітного запису. Він назвав його телеграфон. Як носій використав металевий дріт. У 1898 році Поульсен отримав патент на свій винахід.

У 1903 році німецький винахідник Курт Штілле для дослідів привіз у свою майстерню телеграфон Поульсена, і в 1924 році почав продавати поліпшену версію телеграфона. Він додав електронний підсилювач, щоб використовувати пристрій як диктофон. Пізніше сталевий дріт замінили на сталеву стрічку. Вона менше рвалася і плуталася.

5. Магнітофон

 

У 1928 році німецький інженер Фріц Пфлеймер представив громадськості прилад магнітного запису з паперовою стрічкою. Вона добре намагнічувалась і размагнічувалась, її можна було обрізати і склеювати. У 1932 році компанія AEG взяла за основу ідею Пфлеймера і почала виробництво приладу для магнітного запису під назвою "Магнетофон-К1". Плівку виготовляв німецький хімічний концерн BASF. "Магнетофон-К1" представили публіці в 1935 році на радиовиставці в Берліні.

6. Перший касетний плеєр

 

У першому касетному форматі використовували стрічку, склеєну в нескінченну петлю. Його запатентовали 1952 року. Касету з двома серцевинами вперше застосовували в диктофоні "Диктарет" 1957 року.

7. Audio-CD плеєр

 

У березні 1979 року на прес-конференції компанія Philips продемонструвала якість звуку прообразу системи "компакт-диск". Через тиждень в Японії уклали угоду з фірмою Sony про створення стандартів на аудіодиск.

8. МР3-плеєр

 

Перші цифрові програвачі підтримували тільки формат MP3. Часто в наші дні використовується поняття "MP3-плеєр", хоча сучасні апарати підтримують багато інших форматів. Наприклад, WMA, AAC, Ogg/Vorbis, FLAC, WAV. Перший MP3-плеєр, у сучасному розумінні цього слова, випустили 1996 року. Він одразу завоював симпатію покупців. Але мав дуже малий обсяг пам'яті, бо флеш-пам'ять була дорога. Наприклад, південнокорейський плеєр MPMan, виготовлений в середині 1998 року, мав 32 МБ пам'яті.

Зараз ви читаєте новину «Як змінилася аудіотехніка за 150 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути