Ексклюзиви
пʼятниця, 13 травня 2016 12:15

"Він був втіленням всього, що уособлює капіталізм" - 35 років тому терорист здійснив замах на Івана Павла II
8

Фото: http://www.bezpekavip.com/

13 травня 1981-го 23-річний Мехмет Алі Агджа на площі Святого Петра в Римі скоїв замах на Івана Павла II.

13 травня 1981 року Агджа у натовпі прихильників наблизився до Івана Павла II й вистрілив у нього кілька разів. Кинувши пістолет, Агджа намагався зникнути з місця злочину, але був затриманий черницею та кількома очевидцями та схоплений співробітниками безпеки. Повідомляє "Цей день в історії".

У липні 1981 року Агджа був засуджений до довічного ув'язнення. Через два роки Іван Павло II відвідав його у в'язниці, де вони довго розмовляли. На прохання папи, президент Італії помилував Агджу та депортував його до Туреччини. У Туреччині його ув'язнили в 2000 році за скоєний замах.

У 20-річному віці Мехмет Алі Агджа вступив до ультраправого терористичного угрупування Бозкурт ("Сірі вовки"). Організація була пов'язана зі спецслужбами причетними до спроби військового перевороту 1980 року.

10 травня 1981 року за підробними документами Агджа з'явився в Римі, де разом з трьома спільниками отримав план замаху на папу римського. За словами Агджі операція фінансувалася болгарсько-турецьким мафіозі Бекіром Челенком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У всьому і скрізь ця диявольська німецька акуратність" - 5 листів з фронту про головне

Агджа звільнився з в'язниці 18 січня 2010 року. Колишній ув'язнений говорив, що Іван Павло II, який був для нього "втіленням всього того, що уособлює капіталізм", справив на нього надзвичайне враження. Кілька разів Агджа надсилав папі вітальні листівки. Після виходу з тюрми оголосив, що перейшов у католицизм і планує емігрувати в Польщу.

Нагадуємо, що Демократичний союз татар і тюрко-мусульман Румунії вшанує пам'ять жертв депортації 18 травня 1944 року ходою пам'яті. Очікується, що більшу частину учасників ходи в Румунії складе саме кримськотатарська громада.

Зараз ви читаєте новину «"Він був втіленням всього, що уособлює капіталізм" - 35 років тому терорист здійснив замах на Івана Павла II». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути