вівторок, 17 вересня 2019 11:07

Вікінги ховали вождів у казанках

Вікінги ховали вождів у казанках
Археологи знайшли в Норвегії близько 50-ти подібних казанків, тому вважається великим успіхом знайти подібний за всю свою кар'єру Фото: phys.org

Археологи знайшли казанок із римської бронзи у Норвегії. Скандинави використовували його як поховальну урну для знаті. Вчені переконані, що містить рештки людини.

Знахідку датують 150−300-ми н.е. Її виявили під величезним каменем за допомогою металодетекторів. Всього в країні виявили близько 50 таких казанів, тому називають знахідку вдалою, повідомляє Techno.

У Західній Європі того часу казанок називали "бойлером". У ньому готували їжу. Але коли в результаті торгівлі та обміну посудина потрапила у Скандинавію, місцеві вирішили використовувати її як похоронну урну для верхівки суспільства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для чого вікінги брали жінок у походи

Попри те, що посудину знайшли сплющенною, вчені сподіваються знайти там біологічні матеріали.

"Ми ще не досягли дна місця поховання, тому можемо зробити нові відкриття ще більш древніх речей. Це було б дуже цікаво, тому що ми так мало знаємо про звичаї поховання тих часів", — розповідає археолог Мо Хенріксен.

Скандинави відрізняються від інших європейських народів незвичайною культурою поховання людей. У них було популярним ховати почесних громадян разом із тваринами, а великих воїнів завжди відправляли в інший світ зі зброєю та в човні.

Археологи знайшли залишки вікінга в районі Уппсали, Швеція, на подвір'ї середньовічної церкви. Разом із ним поховали собаку, коня і цілий корабель. Чоловіка поклали сюди не менше 1 тис. років тому.

Він, імовірно, вважався великим воїном або був вождем. До могили вікінга поклали і його зброю: меч, спис і щит, а також прикрашений різьбленням гребінець.

Зараз ви читаєте новину «Вікінги ховали вождів у казанках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути