четвер, 18 лютого 2021 01:13

Відтворили рецепт хліба давніх єгиптян

Відтворили рецепт хліба давніх єгиптян
Дослідниця з Франції відтворила давній рецепт хліба. Фото: pexels.com

Французькі вчені відтворили рецепт хліба, який пекли давні єгиптяни.

"Виробництво хліба в Єгипті фараонів добре задокументовано. Є зображення обробки харчових продуктів, якими прикрашені елітні гробниці Старого і Середнього царства. Є форми для хліба — керамічний посуд, знайдений у великій кількості на археологічних розкопках", — написала доктор Аделіна Бетс з Університету Сорбонни в Парижі, повідомляє jpost.com.

На зображеннях єгиптяни показали нагрівання форми у вогні, її виймання та заливання рідини всередину. Форми для випікання нагрівали в каміні, а потім заповнювали напівтвердим тістом.

"Для всіх експериментів кілька форм для хліба були виготовлені або в Обеші (Бельгія), або в Айн-Сухно (Єгипет), щоразу з використанням місцевої глини. Кераміку обпалювали у відкритих камінах", — зазначила вона.

Єгиптяни пекли хліб зі звичайного ячменя, або з і пшениці сорту еммер. Дослідниця взяла органічне борошно "чорний еммер". Його використовувала у всіх експериментах.

Бетс провела кілька дослідів з різними сумішами, температурами та рівнями вологості. Хотіла отримати хліб без слідів обвуглювання та який добре б спікся, відокремлювався б від кераміки, не ламаючись.

Спекли 54 буханці хліба. Найвдалішим виявилося тісто за таким рецептом: 1 кг 100% висівок "чорний еммер", 15 г солі, 170 г закваски Triticum monococcum і 750 г води.

Внутрішню частину конічних форм для хліба потрібно вкрити шаром дрібної піщаної глини. Форму нагрівати у горизонтальному положенні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саркофаги, папіруси та човники - у Єгипті розкопали храм цариці

"У процесі випікання хліб трохи відокремився від кераміки й утворилася скоринка. Всередині, завдяки заквасці, утворилися щільні стільники, що дозволяють добре розподіляти гаряче повітря під час випікання",- додала дослідниця.

Австралійські вчені дослідили загадкову мумію жінки, що зберігається в музеї Сіднейського університету. Її покривала товста оболонка з бруду та глини, а саркофаг належав іншій людині.

Зараз ви читаєте новину «Відтворили рецепт хліба давніх єгиптян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути