понеділок, 08 лютого 2021 18:29

Виявили мумію, забальзамовану незвичним способом

Австралійські вчені дослідили загадкову мумію жінки, що зберігається в музеї Сіднейського університету. Її покривала товста оболонка з бруду та глини, а саркофаг належав іншій людині.

Учені встановили, що на момент смерті жінці було від 26 до 35 років. Її муміфікували близько 1207-го до н.е. За десятки років після того мумію знайшли мародери, пошкодили їй ліве коліно та гомілку. Хтось взявся виправляти ці пошкодження шляхом повторної муміфікації. Наніс бруд, пісок і солому між шарами лляної тканини. Усе це покрив новим шаром бинтів та червоною вохрою. Пізніше мумію знову пошкодили. Підклали металеві планки для стабілізації зламаної шиї, повідомляє Science Alert.

Автор: Chau Chak Wing Museum
  Мумію огорнули шаром глини та бруду
Мумію огорнули шаром глини та бруду

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саркофаги, папіруси та човники - у Єгипті розкопали храм цариці

Окрім способу зберегти мумію таких дивним шляхом, учені висунули й іншу гіпотезу. Можливо глиняну оболонку сформували, намагаючись імітувати практику муміфікації тіла матеріалами на основі смоли, що було доступним лише для еліти суспільства.

За словами археологів, відкриття дозволить зрозуміти, як стародавні єгиптяни нетрадиційно поводились з мертвими.

Відомо, що мумію придбав у XIX ст. колекціонер антикваріату сер Чарльз Ніколсон. Він же привіз її до Австралії 1860 року та подарував Сіднейському університету. З товаром чоловіка обдурили, адже саркофаг, на якому було написано ім'я Меруа, виявися на 200 років молодшим за мумію жінки.

Нещодавно в Єгипті археологи знайшли мумію з амулетом у вигляді золотого язика. Дослідники припустили, що амулет мав дозволити померлому говорити в загробному житті. З'ясовують, чи мала людина дефект мови. Також незрозуміло, чому язик зробили саме із золота.

Зараз ви читаєте новину «Виявили мумію, забальзамовану незвичним способом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути