Ексклюзиви
пʼятниця, 20 жовтня 2023 12:50

Відкрили театр з дахом у вигляді вітрил

Відкрили театр з дахом у вигляді вітрил
Сіднейську оперу будували 14 років і витратили $102 млн Фото: sydneyoperahouse.com

Королева Єлизавета II відкрила приміщення Сіднейської опери 20 жовтня 1973-го. Оперний театр став одним з найвідоміших зразків сучасної архітектури.

Ідея побудувати визначний оперний театр виникла в австралійської інтелігенції. 1955-го уряд штату дав дозвіл на будівництво при умові не залучати державні кошти. На оголошений конкурс надіслали 223 роботи. Претенденти мали вирішити складну задачу — звести два окремих зали на невеликому майданчику, який був з трьох сторін оточений водою.

Переміг датчанин Йорг Утцон. Планувалося, що будівництво опери займе 4 роки і коштуватиме $7 млн. Замість цього, роботи вели 14 років і витратили $102 млн, отриманих за рахунок проведення спеціалізованої лотереї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британські злочинці заснували місто

Сіднейський оперний театр займає площу 2,2 га, має висоту 185 м. Покрівлю театру утворює серія "мушель", їх називають "шкаралупками" або "вітрилами". Всередині - безліч приміщень. Найбільші - це концертний зал, розрахований на 2679 місць, і оперний театр на 1507 людей.

У Сіднейському оперному театрі працюють Австралійська опера, Австралійський балет, Сіднейська театральна компанія і Сіднейський симфонічний оркестр, крім них ще безліч інших компаній і театрів.

У 2007-му ЮНЕСКО назвав його об'єктом всесвітньої спадщини.

У Ботанічній затоці на узбережжі Австралії 18 січня 1788 року з'явились перші британські поселенці, котрі мали заснувати в Австралії виправні колонії для злочинців.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили театр з дахом у вигляді вітрил». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути