пʼятниця, 09 липня 2021 08:22

Відкрили "сидячий" пам'ятник Шевченку

Відкрили "сидячий" пам'ятник Шевченку
Пам'ятник Тарасові Шевченку у Вінніпегзі відкрили 1961-го. Фото: dvoyrin.com

На площі Парламенту у Вінніпезі 9 липня 1961-го відкрили пам'ятник Тарасу Шевченку. На той час у Канаді проживали майже півмільйона українців.

Пам'ятник поету в головному місті канадської провінції Манітоба спорудили на зібрані пожертви самих українців. Він коштував $150 тис. Провінція Манітоба - один з найважливіших центрів української культури за межами України. З 1,5 млн мешканців провінції, 20% - українці.

Фігуру створив Леонід Молодожанин – псевдонім Лео Мол. Монумент зображає поета, що сидить на камені й замислено дивитися в далечінь. На коліні він тримає розгорнуту книжку. На гранітному постаменті розташовані бронзові барельєфи. З боків – сцени з "Гайдамаків", "Катерини" та "Невільника". Посередині – бандурист, який грає козакам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спорудження монумента Кобзарю підтримав президент США

Прем'єр-міністр Канади Джон Діфенбейкер урочисто відкрив пам'ятник. У церемонії брали участь представники української діаспори. Монумент освятили митрополит греко-православної церкви Іларіон Огієнко і архієпископ Максим Германюк.

Ще два пам'ятники Шевченку у Канаді знаходяться в столиці Оттаві та місті Палермо біля Торонто.

У Москві 10 червня 1964-го відкрили пам'ятник Тарасу Шевченку. Московський пам'ятник з'явився на 8 днів раніше за вашингтонський. У проєкті - майже шестиметровий Шевченко нібито рухається скелею з похиленою головою і вростає в землю.

"Тарас Шевченко в шинелі" Хрущову сподобався. Хоча не було жодних джерел, що підтверджували б версію про те, що шинель-крилатку носив Тарас Григорович. Пам'ятник встановили в центрі міста, на узбережжі річки Москва.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили "сидячий" пам'ятник Шевченку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути