субота, 24 листопада 2018 15:41

Від недоїдання людина стає керованою — судмедексперт

Від недоїдання людина стає керованою — судмедексперт
Голодомор в Україні: людина у процесі недоїдання стає керованою. Фото:http://podrobnosti.ua

Від систематичного недоїдання страждає психіка. У людини виникає страх голоду, приходить апатія та байдужість. Цим користувались керівники держави років Голоду. Про це Gazeta.ua розповів Андрій Кісь, судово-медичний експерт Харківського обласного бюро. Він більше 13 років вивчає тему Голодомору.

"Людина у процесі недоїдання стає керованою і здатною виконувати елементарні накази. А що ще треба тоді було? Цвяхи та сваї забивати. Як не дивно, від постійного голоду людина відчуває ейфорію. Подивіться на обличчя людей того періоду, яких показують по телебаченню. З яким щастям вони будували заводи. Із відчуттів приходить апатія та байдужість. А коли людині все одно - вона не може протестувати", - пояснив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали проникливий ролик про загиблих дітей у 1932-1933

Існує також два види смерті від голоду — пряма та не пряма. У першому випадку людина вмирає від виснаження, виникає опухлість. У другому — смерть наступає через хвороби, які людина отримала в наслідок ослабленого організму: дизентерія, холера тощо.

"Статисти у ті часи не пов'язували ці смерті із голодом. Тому не вносили людей із такими діагнозами у списки. Взагалі реєстрували смерті на той час рідко. Померла людина — її поховали десь і нікуди нічого не сказали", - пояснює.

Голодомор залишив й свої психологічні наслідки на людях. Їх добре було видно у 1960-80-х.

"Страх людей був обумовлений не голодом, а пам'яттю про нього. Згадайте дідусів і їх ставлення до хлібу: його не можна перевертати, все треба їсти із хлібом, хлібу треба їсти побільше. Це щодо їжі. А є ще ставлення до влади. Згадайте реакцію старців на керівників колхозів, бригадирів, чи людей у шкіряній куртці і фуражці — всі боялися. За допомогою страху людьми можна було маніпулювати. А сучасне ставлення можу описати прикладом про дівчину "Сиділа до 25-ти років у дівках, а потім зірвалась нижче плінтусу". Така ж розкутість у нас була у 20-ті роки. Все йде по колу, тільки ступінь прояву різна", - розповів Андрій Кісь.

Ольга Підгрушня згадує, що вижила завдяки тому, що батько шив взуття та одяг і йому за роботу приносили їжу. Інші їли дохлих тварин і навіть вбивали людей заради м'яса.

Зараз ви читаєте новину «Від недоїдання людина стає керованою — судмедексперт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути