понеділок, 27 березня 2017 10:03

Від найпотужнішого землетрусу в США загинули всього 9 осіб

Від найпотужнішого землетрусу в США загинули всього 9 осіб
Наслідки землетрусу на Алясці Фото: Вікіпедія

27 березня 1974 року на Алясці стався найбільший у Північній Америці і другий у світі за потужністю за всю історію спостережень землетрус силою 9,2 балів. Поштовхи тривали чотири хвилини.

Епіцентр знаходився в Колледж-фіорді, північній частині Аляскинської затоки на глибині більше 20 км. Це стик Тихоокеанської і Північно-Американської плит. Землетрус спричинив руйнування в населених пунктах Аляски. З великих міст найбільш постраждав Анкоридж, що знаходився в 120 км на захід від епіцентру. У Валдез, Сьюард і на острові Кадьяк сталося сильна зміна берегової лінії. Однак, число загиблих безпосередньо від землетрусу склало всього 9 осіб. Решта людей загинули від викликаного ним сильного цунамі. Хвилі нанесли серйозні руйнування аж до Каліфорнії та Японії. У селищі Ченега поблизу епіцентру від цунамі загинуло 23 людини з 68, що жили там в 1964 році.

Читайте також: Вчені дослідили цунамі, яке трапилося 70 тисяч років тому

Повна вартість збитку, нанесеного цим стихійним лихом, склала $350-500 млн. Це з урахуванням збитків і від землетрусу і від цунамі. Держава прийшла на допомогу Алясці, виділивши субсидії на відновлення зруйнованого землетрусом штату. Президент США Ліндон Джонсон підписав державний указ про масштабну реконструкцію і модернізацію промисловості Аляски. Наслідки цього землетрусу спостерігали навіть на Кубі і в Пуерто-Ріко.

Зараз ви читаєте новину «Від найпотужнішого землетрусу в США загинули всього 9 осіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути