неділя, 11 березня 2018 04:20

Від іспанського грипу померло 6 відсотків населення Землі

Від іспанського грипу померло 6 відсотків населення Землі
Лазарет із хворими на іспанський грип. Фото: Вікіпедія

11 березня 1918 року в американському штаті Канзас зафіксовано перший випадок смерті від дивної форми грипу. За три дні їх кількість зросла до 522 чоловік. Жодна пандемія в історії людства не забрала за такий короткий час стільки життів, як іспанка або іспанський грип. Померли 23 млн людей, але на більшості території Азії й Африки ніхто статистики не вів. Для порівняння: за чотири з гаком роки Першої світової загинуло 16 млн. Назву отримала пандемія через те, що лише іспанські газети відкрито писали про страшну хворобу.

Хворобу вперше зафіксували в солдатів Форту Райлі неподалік Канзас-Сіті, майже в центрі США. Рекрути скаржилися на нестерпний сморід від кількатисячних табунів худоби. Щовечора вітер розносив військовим табором дим від тонн спаленого гною. Уранці 11 березня 1918 року до лазарету звернувся кухар зі скаргою на "неприємний холод". До вечора із тим самим симптомом злягли понад 100 осіб. Протягом наступних двох місяців грип поширився у всіх штатах, переважно у військових частинах і в'язницях.Через два тижні такі симптоми захворювання з'явилися у жителів Нью-Йорка та Франції - туди в березні прибуло майже 200 тисяч американських солдатів, у травні — в Іспанії. Протягом літа 1918-го ця недуга вразила німецькі й російські війська, восени сягнула Північної Африки та Індії, а до кінця року — Китаю, Японії, Філіппін і Нової Зеландії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бубонна чума винищила 70 мільйонів людей

Особливістю "іспанського грипу" було те, що він в основному вбивав молодих людей віком від 20 до 40 років. Від лікарів хворі на "іспанку" отримували типовий рецепт: полоскати рот сумішшю соди й борної кислоти, уникати перевтоми, носити марлеву пов'язку. У селах вдавалися до народних засобів: вдихали сіль, розтиралися гусячим жиром і носили намисто із часнику. Та все це мало допомагало. Пандемічного характеру хвороба набула в 1919-му, коли поширились його сильніші модифіковані штами. Загалом за півтора року була заражена третина людства. Пандемія "іспанки" забрала життя від 3 до 6 відсотків населення Землі. Це більше, ніж загинуло під час Першої світової війни. Найбільше людей померло в Індії, Китаї та Росії. Навесні 1919-го "іспанка" пішла на спад. За час епідемії нею перехворіло 550 млн людей — майже кожен третій житель Землі.

31 грудня 1346 року розпочалась пандемія чуми, яка охопила Азію, Європу та Північну Африку. За два десятиліття від неї загинуло більше 70 мільйонів людей. Як вважають, збудником "Чорної смерті" став новий варіант чумної палички - бубонна чума.

Зараз ви читаєте новину «Від іспанського грипу померло 6 відсотків населення Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути