Ексклюзиви
четвер, 14 листопада 2019 10:58

Від ікони йде сяйво: заснували монастир

Від ікони йде сяйво: заснували монастир
Чудодійну ікону Божої Матері перенесли із замку Гойських до Почаївської лаври Фото: wikimedia

Українська поміщиця Ганна Гойська з роду Козинських 14 листопада 1597-го підписала лист про заснування чоловічого монастиря у Почаєві. Подарувала лаврі чудотворну ікону Божої Матері.

Її в свою чергу, за народними легендами, отримала від грецького митрополита Неофіта. Той подорожував Волинню й збирав кошти на духовні потреби. Чоловік спинився у замку Ганни, де пробув декілька днів. За цей час шляхтичка зібрала велику пожертву, за що вдячний священик благословив її та залишив подарунок.

Пізніше слуги повідомляли Ганну, що від Ікони йде сяйво, яке та побачила на власні очі. Хворі люди, які молилися біля неї почали зцілюватись. Прозрів й рідний брат Ганни шляхтич Пилип, який був сліпим від народження. Тоді жінка вирішила не тримати вдома такий дар, а хотіла передати його до храму в Почаєві, щоб допомагав усім нужденним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайдену на кухні картину продали за рекордну суму

Того дня, 14 листопада, Ганна Гойська стала першою відомою фундаторкою монастиря. На урочистостях були присутні Луцький єпископ та багато ченців з Волині. Окрім ікони, вона подарувала лаврі великі земельні маєтки та обіцяла щорічно підносити їй дари.

За легендою Почаївську лавру заснували ченці Києво-Печерського монастиря, які втекли від нападу татар на Київ у 1240. Але перші писемні згадки про неї датуються 1527 роком. Монастир став потужним оплотом в боротьбі з польським окатоличенням. З 1713 до 1832 року належав до греко-католицької церкви, до Чину Святого Василія Великого. Тоді ж його розбудували найбільше.

Зараз ви читаєте новину «Від ікони йде сяйво: заснували монастир». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути