Ексклюзиви
середа, 23 травня 2012 15:50

Вадим Колесніченко видав збірку про ОУН і УПА

Сьогодні, 23 травня у прес-центрі інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна" народний депутат України Вадим Колесніченко представив книгу "ОУН і УПА: дослідження про створення "історичних міфів".

Книга видана Міжнародним антифашистським фондом, який очолює депутат.

Автор: Фото: Ольга Скороход
 

За словами Колесніченка, поштовхом для видання стало звеличення та міфологізація ОУН та УПА в Україні деякими політиками та науковцями.

"Всі країни Європи були піддані колабораціонізму і з цього приводу були зроблені чіткі висновки. Проте, в нашій державі дивним чином почала формуватися нова точка зору, нові політичні віяння і колаборантський рух, з моєї точки зору, стали підносити як подвиг", - зазначив політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заборона лекції ненависника Бандери перетворила б його на мученика - історик

У виданні зібрані роботи знаних істориків - дослідника з Канади Пера Андерса Рудлінга та американця Тимоті Снайдера, а також молодого німецького історика Ґжеґожа Россолінського-Лібе. В Україні він відомий своєю скандальною лекцією про життєвий шлях Степана Бандери.

"Вчені, чиї роботи увійшли до цієї збірки, мають свої погляди на ці сторінки української історії. І в деяких моментах з ними досить складно погодитися. Разом з тим, заслуговують уваги і поваги логічність і послідовність, глибина вивчення питання", - вважає Колесніченко.

У представлених дослідженнях діяльність ОУН, зокрема Степана Бандери, визнана фашистською. Крім того, дослідники суперечать українським історикам Володимиру В'ятровичу та Олександру Годуну, які заперечують належність Бандери до фашистського руху.

Натомість у книзі немає робіт відомих вчених, які оцінюють діяльність ОУН та УПА не так категорично. Мова йшла, зокрема, про українського історика Ігоря Іллюшина та поляка Ґжеґожа Мотику.

Депутат не зміг пояснити за якими критеріями були відібрані роботи для публікації. Він наголосив, що виступає лише упорядником й не може сам оцінювати науковців. Однак, саме зібрані у книзі роботи він називає "достеменно науковими".

Автор: Фото: Ольга Скороход
 

"Я не можу оцінювати науковців. Моєю метою не було знайти хто яким чином оцінює пана Ющенка, В'ятровича чи Наливайченка. Мені були потрібні достеменно наукові дослідження", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Якби не було українського націоналізму, не було б і України" - дослідник

Вадим Колесніченко переконаний у важливості книги. Її видано накладом 10 тисяч екземплярів. Розповсюджуватися буде безкоштовно у бібліотеках і громадських організаціях. Також вона є у вільному доступі в електронному вигляді. Наразі представлений російськомовний варіант, але обіцяють і видання українською мовою.

За словами видавця, книгу опубліковано на кошти його колег з парламенту, однак затрачену суму він був не готовий назвати. Лише сказав, що книга обійшлася недешево.

На думку Колесніченка, книга є важливою, передусім, для східних регіонів України. Вже відбулася презентація у Севастополі. Готують у Запоріжжі, Луганську та Харкові.

На запитання чи буде презентація у Львові, він сказав, що не вважав за необхідне представляти книгу там, де її відмовляються сприймати.

"Вести діалог зі сліпо-глухонімими, переконаними в своїй винятковій правоті, безглуздо... З фанатиками говорити марно. Я не збираюся створювати паблік рілейшенз для радикалів і неонацистів. Ці книги будуть спрямовані в ті громадські організації, які хочуть ознайомитися з правдою. Якщо у Львові визнають за необхідне і мене запросять, я із задоволенням приїду. Хоча я не автор цих статей. Я просто зібрав їх, отримав авторське право, знайшов кошти", - сказав політик.

Зараз ви читаєте новину «Вадим Колесніченко видав збірку про ОУН і УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1148

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути