Ексклюзиви
субота, 28 листопада 2020 13:00

В Україні триває слідство щодо головних виконавців Голодомору

В Україні триває слідство щодо головних виконавців Голодомору
З часом в Україні виноситимуть процесуальні рішення щодо виконавців Голодомору Фото: facebook.com/groups/dostup.do.arhiviv

Керівник слідчої групи по справі організаторів Голодомору полковник СБУ Валерій Удовиченко розповів, що триває робота по збору матеріалів щодо виконавців.

2009 року виконуючий обов'язки голови УІНП Ігор Юхновський, народні депутати та громадяни України надіслали до Служби безпеки звернення та заяви з проханням розслідувати обставини загибелі мільйонів українців під час Голодомору 1932-1933 років. Створили слідчу групу, до якої увійшло 174 співробітники.

"На той час жодної криміналістичної методики розслідування злочину геноциду не існувало. Накреслити план слідчих дій мені суттєво допомогли матеріали Нюрнберзького трибуналу 1945-го. Там містилися вагомі свідчення, як судове обвинувачення доводило вину головним військовим злочинцям. Крім того, вивчаючи їх я порівняв обидва тоталітарні режими – комуністичний та націонал-соціалістичний і побачив, що вони по-суті подібні. Суттєвим підґрунтям для розслідування стали матеріали досліджень вчених-істориків, зібрані в російських архівах після розпаду Радянського Союзу, та розсекречені документи у наших установах", - розказав Валерій Удовиченко.

Розслідування проводили у більшості областей України, свідчення очевидців трагедії та правову допомогу отримували навіть з-за кордону. Посприяти відмовилась лише Росія, відмова надійшла наприкінці розслідування.

Слідчі вивчали не лише Голодомор, а й сутність сталінського режиму. Для усвідомлення впливу трагедії на населення призначали судово-психологічні експертизи, які робили шокуючі висновки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історик розповів про вплив геноциду на психологію народу

Попри спроби протидії всередині України, завдяки матеріалам розслідування та беззаперечним доказам штучності Голоду, Апеляційний суд Києва назвав винних в організації Голодомору. Невдоволення прийнятим рішенням публічно висловив онук Сталіна Євгеній Джугашвіллі, втім нічого не оскаржував.

Розслідування та рішення суду були необхідними для відновлення справедливості перед жертвами геноциду, для утвердження правової держави і прискорення міжнародного визнання трагедії.

На сьогоднішній день Головне слідче управління продовжує кримінальну справу та досліджує матеріали щодо головних виконавців злочину - людей, які діяли за вказівками організаторів. Задля відновлення справедливості, в Україні ще виноситимуть відповідні процесуальні рішення.

Більше про розслідування читайте у журналі "Країна" від 26 листопада 2020 року.

Визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом є утвердженням історичної справедливості не тільки в національному, але й у світовому масштабі. В Україні Голодомор визнали геноцидом 2006 року. Після того це зробили Австралія, Ватикан, Грузія, Еквадор, Естонія, Канада, Колумбія, Латвія, Литва, Мексика, Парагвай, Перу, Польща, Угорщина, Португалія, США.

Зараз ви читаєте новину «В Україні триває слідство щодо головних виконавців Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути