Ексклюзиви
субота, 13 січня 2018 05:28

В Україні святкують Меланки: головні традиції і обряди

В Україні святкують Меланки: головні традиції і обряди
Святкування Маланки походить від стародавнього дохристиянського звичаю. Фото vidviday.ua

13 січня українці відзначають Меланки або Щедрий вечір - народне і церковне свято напередодні "старого" Нового року. Це новорічний обряд з традиційним переодяганням у тварин і фольклорних персонажів.

На Меланку господині обов'язково готували кутю із маком. Вечеря мала велику кількість страв, тому на називали її щедрою, розповіла Gazeta.ua етнолог та історик Олена Щербань із Полтави.

"Українці відзначали початок Нового року, тому хотіли під час щедрування добре привітати господарів і їх родичів. Вважалось, що від цього залежить, яким буде весь наступний рік. Обмежень до щедрувальників не було ні за віком, ні за статтю. Із парубків вибирали Козу, надягали кожух навиворіт. Чим більше руно, тим багатший буде рік. Мала дзвоник, щоб розганяти нечисту силу. Коза вередувала, бешкетувала, крала речі і творила безлад. Дівчата давали вкрасти Козі стрічку чи гребінець, щоб вийти заміж цього року", - сказала Щербань.

Коза несла кілька символів - кінець року і початок нового; родюче поле, яке відроджувалось навесні. Також серед персонажів були Лікар, Дід і Баба, Журавель, Ведмідь.

"Козу довго не впускають до будинку. Щедрівники ж запрошують господарів дозволу зайти. Якщо за віруваннями корову створив Бог, то коза була творінням нечистої сили. Тому вона постійно коле рогами і тупотить ніжками. Потім раптово вмирає. Дід і Баба плачуть і просять подарунків у вигляді пирогів і сала. Лікар допомагає оживити тварину. Все відбувається в ігровій театралізованій формі. Щедрування закінчуються одруженням Меланки і Василя".

Господарі давали щедрі подарунки ватагам - давали ковбасу, пироги, солодощі і гроші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Щедрий вечір щедрувальників обдаровували ковбасою і пирогами.

Святкування Маланки походить від стародавнього дохристиянського звичаю. За народною традицією на Щедрий вечір співають народних пісень і від хати до хати "водять Козу". Одного з парубків-щедрувальників перевдягають козою - за допомогою кожуха навиворіт та саморобних рогів. За старослов'янськими віруваннями козу вважали символом родючості та супутником "нового Місяця" - нового року. Він за старим стилем наступає в ніч з 13 на 14 січня.

Обряд "Меланка" передбачає перевдягання жінкою парубка-жартівника. За християнським каландарем 13 вшановують день пам'яті переподобної Меланки. Під час щедрування Меланку часто супроводжує інший персонаж - Василь. На 14 січня припадає день пам'яті святого Василя Великого. Вранці цього дня парубки посівають хати рідних і сусідів. Бажають господарям благополуччя та щедрого врожаю.

Зараз ви читаєте новину «В Україні святкують Меланки: головні традиції і обряди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути